Europsko vijeće usvojilo Zakon o gigabitnoj infrastrukturi

Kako bi se osiguralo brži razvoj digitalne mrežne infrastrukture diljem Europe, Europsko vijeće usvojilo je Zakon o gigabitnoj infrastrukturi. Zamijenit će Direktivu o smanjenju troškova širokopojasnog pristupa (BCRD) iz 2014. Novi zakon ima za cilj pojednostaviti i ubrzati uvođenje mreža velike brzine, kao što su vlakna i 5G, kako bi se postigli europski ciljevi povezivosti postavljeni u digitalnom kompasu za ovo desetljeće.

“Usvajanje zakona o gigabitnoj infrastrukturi odražava našu predanost rješavanju administrativnog opterećenja i poticanju uvođenja mreža velike brzine. To će našim građanima omogućiti brže surfanje i bolje digitalno iskustvo korištenjem optičkih vlakana ili 5G“, rekla je Petra De Sutter, zamjenica belgijskog premijera.

Nova uredba također ima za cilj smanjiti nepotrebno visoke troškove postavljanja mreža velikog kapaciteta koji su djelomično uzrokovani postupcima izdavanja dozvola. Potonje će se pojednostaviti kroz obvezni mehanizam mirenja između tijela javnog sektora i telekom operatera. Novim zakonodavstvom dodatno će se osigurati veća transparentnost i učinkovito planiranje za operatore javnih elektroničkih komunikacijskih mreža.

Kako bi se postigao bolji pristup uslugama informacijskog društva od strane javnosti i poduzeća,

Zakon o gigabitnoj infrastrukturi također se bavi postavljanjem i pristupom fizičkoj infrastrukturi unutar zgrade. Novi zakon dopušta određeni stupanj fleksibilnosti državama članicama, poput izdvajanja za kritičnu nacionalnu infrastrukturu. S obzirom da trenutna gornja granica maloprodajnih cijena za regulirane komunikacije unutar EU-a istječe 14. svibnja 2024., trenutna gornja granica od 0,19 € po minuti za pozive i 0,06 € po SMS poruci produžuje se do 30. lipnja 2032. kako bi se osigurala zaštita, posebno za ranjive potrošače.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top