Hrvatska: Nastavljaju se ulaganja u A1 fiksnu infrastrukturu

A1 Hrvatska nastavlja gradnju najveće i najbrže optičke mreže u Hrvatskoj. Trenutačnim radovima u 10-ak gradova i naselja zaokružuje se 600 tisuća kućanstava obuhvaćenih fiksnom mrežom nove generacije. Istovremeno je stigla i potvrda najbrže fiksne mreže u Hrvatskoj prema platformi Speedtest kompanije Ookla, a na temelju korisničkih testova od srpnja do prosinca 2021. godine.

Više od 1,7 milijuna testova proveli su korisnici fiksnog širokopojasnog pristupa, uključujući testove preko WiFi-ja. A1 Hrvatska ocijenjena je kao daleko najbrža fiksna mreža u Hrvatskoj, a najbolji rezultati ostvareni su u velikim gradovima poput Zagreba i Splita. Također, najveća brzina preuzimanja izmjerena je u A1 mreži – 196 Mbps, a najniža srednja latencija od 11 ms. U testiranju je sudjelovalo više od 441 tisuća korisnika fiksnih usluga.

A1 Hrvatska u izgradnji je optičke infrastrukture u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Zadru, Rijeci, Dugom Selu, Umagu, Tučepima i Novskoj. Završetkom tih radova zaokružit će se čak 600 tisuća kućanstava s fiksnom mrežom gigabitnog kapaciteta temeljenoj na optičkoj povezivosti. Ove investicije podržat će ubrzani razvoj digitalnog društva i napredak Hrvatske prema Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI).

„Europska je komisija u posljednjem DESI-ju navela xDSL tehnologije kao prevladavajuće. Naša je misija to promijeniti i omogućiti većini građana Hrvatske fiksni pristup širokopojasnim mrežama nove generacije. Najvećim brojem kućanstava s gigabitnim kapacitetom i uz titulu najbrže mreže u Hrvatskoj prema mjerenju korisnika na Ookla Speedtest platformi, potvrdili smo lidersku poziciju u fiksnom pristupu“, objasnio je Branimir Marić, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska.

„Naš je cilj ubrzanom izgradnjom optičke mreže u iduće dvije godine premašiti 800 tisuća kućanstava s dostupnim najmodernijim fiksnim tehnologijama. Ostajemo predani digitalizaciji gospodarstva i društva te napretku Hrvatske prema DESI-ju na temeljima ulaganja A1 Hrvatske“, ističe Marić.

Osim samostalne gradnje optičke infrastrukture, ove će godine širokopojasni pristup imati i prva kućanstva na širem području Solina, Kaštela i Ivanić Grada. Radovi se sufinanciraju EU bespovratnim sredstvima, a ukupno 45 tisuća kućanstava bit će pokriveno do kraja 2023. godine. Daljnjim ulaganjem u širenje i modernizaciju fiksne infrastrukture nove generacije, A1 Hrvatska daje temelje za digitalnu transformaciju, ubrzani oporavak i razvoj Hrvatske.

ictbusiness.info / Foto: Dražen Tomić

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top