Hrvatska: Ponovno kreće indeksacije cijena telekom usluga, A1 Hrvatska prvi digao cijene slijedit će ga vjerojatno i drugi

Nakon što je HAKOM krajem 2022. godine potvrdio da telekomi smiju podići cijene zbog rasta inflacije te nakon što su to telekomi napravili sredinom prošle godine, ove godine je A1 Hrvatska prvi najavio indeksaciju.

Na upit ICTbusiness.info iz A1 Hrvatska ističu da uzimajući u obzir značajan rast troškova poslovanja poput izgradnje i održavanja fiksne i mobilne mreže, troškova nabave opreme i uređaja te porasta cijene energenata, a s ciljem održavanja kvalitete usluga, A1 Hrvatska donijela je poslovnu odluku o primjeni indeksne klauzule.

„Iako je prosječna godišnja stopa inflacije prema DZS u 2023. iznosila 8,0 posto, A1 Hrvatska će od 1. lipnja uvećati iznos mjesečnih naknada za 6,9 posto. Povećanje se odnosi na iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija. Korisnici nastavljaju koristiti popuste na koje imaju pravo sukladno ugovorenim uvjetima. Na ostale stavke računa, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade, rate za uređaje ne primjenjuje se indeksna klauzula. Prvi račun s usklađenim iznosom korisnici će primiti u srpnju“, tvrde u A1 Hrvatska.

Pritom napominju da primjena indeksne klauzule dio je Općih uvjeta poslovanja, cjenika i uvjeta korištenja. Uobičajena je, ne samo u telekomunikacijskoj industriji, nego i osiguravajućoj, građevinskoj, prilikom zakupa prostora i drugdje, ističu iz A1 Hrvatska i zaključuju da se u telekomunikacijskoj industriji primjenjuje se u mnogim EU zemljama poput Austrije, Belgije, Francuske, Irske, Italije, Nizozemske, Portugala te u Velikoj Britaniji i drugima.

Iz druga dva telekoma najjačeg domaćeg Hrvatskog Telekoma i treće po veličini Telemach Hrvatska pak ističu kako odluka nije donesena.

Tako iz Telemach Hrvatska ističu za ICTbusiness.info da unatoč i dalje iznadprosječno visokoj stopi inflacije u Hrvatskoj, u odnosu na ostale zemlje EU, u Telemachu još nismo donijeli odluku o usklađivanju cijena naših usluga s godišnjom prosječnom stopom inflacije.

„U svakom trenutku nastavljamo osiguravati najveću vrijednost za novac, uz sadržajno i cjenovno najizdašnije usluge na domaćem telekom tržištu“, pojašnjavaju iz Telemach Hrvatska.

Iz HT-a pak za ICTbusiness.info poručuju da mogućnost usklađenja cijena usluga s godišnjom stopom inflacije je dijelom Općih uvjeta poslovanja HT-a.

„U skladu s time Hrvatski Telekom je ovlašten jednom godišnje uskladiti cijene svojih usluga s prosječnom godišnjom stopom inflacije za prethodnu godinu. Odluka o eventualnoj primjeni usklađenja u 2024. godini još nije donesena“, ističu iz HT-a.

Iz domaćeg telekom regulatora na upit ICTbusiness.info ističu da presuda Suda Europske unije broj C-326/14, kao izvor prava, dala je operatorima pravo uvesti indeksnu klauzulu, a HAKOM kao regulator nema ovlasti niti može operatorima dati suglasnost na uvođenje indeksacije i moguće povećanje cijena, već je to isključivo predmet njihove poslovne politike.

Pritom ističu da međutim, HAKOM je radi visoke razine zaštite korisnika izdao stručno mišljenje o postupku uvođenja indeksacije.

„To smo napravili zato da bi uvođenje indeksacije bilo u skladu s tumačenjem Suda i Europske komisije te kako bi korisnici na vrijeme imali transparentne informacije. Nemogućnost raskida ugovora u slučaju primjene odredbe o indeksaciji proizlazi iz tumačenja Suda EU. Korisnici su imali pravo na raskid samo u trenutku uvođenja odredba u opće uvjete. Naime, u trenutku uvođenja odredbe o indeksaciji, svim korisnicima bio je omogućen rok u kome su bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid mogli izaći iz ugovorne obveze. Kako smo i naveli, u HAKOM-ovom stručnom mišljenju jasno je napisano da mora postojati maksimalna gornja granica mogućeg poskupljenja i svi operatori su to implementirali“, zaključuju iz HAKOM-a.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top