Investicijski fond BC Partners traži kupca za United Group?

Investicioni fond BC Partners je napunio 5 godina, sa 55% udela u UG (preostali procenat pripada srpskom biznismenu Draganu Šolaku). Fondovi obično imaju životni ciklus od 5 godina u kompanijama u koje investiraju.

Prema bankarskim krugovima, BC Partners je kontaktirao Morgan Stanley i JP Morgan kako bi ispitao moguću prodaju UG.

Takva transakcija se neće dogoditi preko noći, pogotovo što je riječ o kompaniji koja posluje u pet zemalja (pored Grčke, u Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji) u telekomunikacijama i medijima čija je vrijednost više milijardi.

United Grupa je u devetomjesečnom periodu 2023. zabilježila EBITDA (korigovanu zaradu prije kamata, poreza, amortizacije i amortizacije) od 751,2 miliona eura, dok je nedavno izdala nove obveznice u ukupnom iznosu od 1,73 milijarde eura, a krediti iznose oko 4 milijarde eura.

Kako procjenjuju poslovni krugovi, teško će se naći evropsko tijelo zainteresirano za UG. Potencijalni kupci mogli bi biti telekomunikacijska kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Etisalat ili Saudi Telecom, koji je prošle godine kupio 100% mreže tornjeva mobilne telefonije United grupe u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

Na osnovu navedenog, smatra se mogućim pokušaj prodaje UG kompanija zasebno.

 

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top