Kina je napravila prekretnicu: Prva u svijetu je uspješno lansirala satelit za testiranje 6G mreže

Najveća svjetska telekomunikacijska kompanija za mobilnu telefoniju China Mobile prva u svijetu je uspješno lansirala prvi satelit za testiranje 6G mreže.

Kina je time napravila prekretnicu u naporima da istraži integriranu svemirsku i zemaljsku komunikacijsku tehnologiju. Satelit je lansiran 3. februara zajedno s još jednim satelitom za 5G mrežu.

Satelit za testiranje 6G mreže zajednički su razvili China Mobile i Inovacijska akademija za mikrosatelite Kineske akademije nauka. Sistem ima domaći hardver i softver te sistem za autonomno, automatizovano upravljanje.

U orbiti na visini od skoro 500 kilometara donosi prednosti kao što su niska latencija i visoka brzina prijenosa podataka u odnosu na satelite koji su na visini od 36.000 kilometara.

Satelitima u niskoj orbiti može se riješiti nedostatak pokrivenosti telekom signala zemaljskih mobilnih mreža, pružajući širom svijeta usluge satelitskog interneta. China Mobile je saopćio da planira provesti eksperimente, ubrzavajući integraciju i razvoj tehnološke industrije svemir-zemlja, piše portal China Daily.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top