Lučić: Čim dobijemo dodatni frekventni opseg uvodimo 5G mrežu, to se očekuje krajem godine ili početkom sljedeće

Srbija je uz Albaniju i Bosnu i Hercegovinu jedna od retkih zemalja u ovom delu Evrope, koja još nema 5G mrežu. Generalni direktor Telekoma Srbija kaže da će se to vrlo brzo promeniti, odnosno čim se dobije dodatni frekventni opseg, a to se očekuje krajem ove, ili početkom sledeće godine.
– Mi inače već instaliramo 5G stanice i gradimo optičku mrežu koja jeste osnova, tako da ćemo vrlo brzo, čim dobijemo frekventni opseg, faktički uključiti 5G mrežu u velikim gradovima – rekao je Lučić za RTS.
Direktor Telekoma dodaje da su mobilne mreže u Srbiji, po kvalitetu na visokom nivou.
– Dolazi razvoj 5G mreže u Srbiju u pravo vreme, jer do sada nije bilo mnogo tih servisa zasnovanih na veštačkoj inteligenciji gde će se videti pravi benefit 5G mreže – smatra Lučić.
Podseća da je u Crnoj Gori, ćerka kompanija Mtel pustila 5G mrežu i da je pokrivanje svih gradova i implementacija urađena za godinu dana.
Govoreći o strateškom partneru Vodafonu, Lučić ističe da će se, uz njihovo iskustvo, čim se kod nas pusti 5G mreža, implementirati dosta servisa koji će praktično pokazati građanima benefite 5G mreže.
– Već u prvom koraku sa 5G mrežom veliki industrijski sistemi će izgraditi svoje virtuelne mreže i imaju potencijala automatizacije svog poslovanja preko 5G mreže jer ona omogućava malo kašnjenje signala između mašina – rekao je Lučić.
Dodaje da će se benefiti osetiti i u edukaciji, transportu, zdravstvu…
DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top