Nokia će kupiti Infineru za 2,3 milijarde dolara kako bi povećala svoje poslovanje s optičkim mrežama

Finski mrežni gigant Nokia Corp. najavio je planove za kupovinu Infinera Corp. u ugovoru vrijednom 2,3 milijarde dolara koji ima za cilj da pomogne u razvoju poslovanja s optičkim mrežama.

Kompanija, koja proizvodi telekomunikacionu infrastrukturu kao što su 5G ćelijske antene, saopštila je danas da će akvizicija Infinere pomoći da se ubrza put njenog poslovanja u oblasti optičkih mreža ka dvocifrenim operativnim maržama. Dogovor, koji dolazi nakon odluke Nokije da proda svoje poslovanje s podmorskim internet kablovima Francuskoj, otvara put kompaniji da preoblikuje svoje poslovanje mrežne infrastrukture oko fiksnih mreža, IP mreža i optičkih mreža.

Nokia je pristala da plati 6,65 dolara po dionici za kupovinu Infinere, što predstavlja premiju od 28% na cijenu dionica te kompanije na tržištu u srijedu. Rečeno je da će najmanje 70% ponude biti plaćeno u gotovini, a dioničarima Infinere je data mogućnost da dobiju do 30% u obliku američkih depozitnih dionica Nokije.

Ukupna vrijednost posla je 2,3 milijarde dolara, uključujući otkup 760 miliona dolara u konvertibilnim novčanicama u vlasništvu Infinere.

Predsjednik i izvršni direktor Nokije Pekka Lundmark rekao je da je kompanija donijela stratešku odluku da poveća svoje organsko ulaganje u poslovanje s optičkim mrežama 2021. godine, kako bi povećala svoju konkurentnost.

“Ta odluka se isplatila i donijela je poboljšanu prepoznatljivost kupaca, snažan rast prodaje i povećanu profitabilnost,” rekao je. “Vjerujemo da je sada pravo vrijeme da preduzmemo uvjerljiv neorganski korak za dalje proširenje Nokijine skale u optičkim mrežama. Kombinovana preduzeća imaju snažnu stratešku usklađenost s obzirom na svoje komplementarne profile kupaca, geografske i tehnološke profile.”

Nokia je navela niz “uvjerljivih prednosti” za sebe, Infineru i njihove kupce, rekavši da će sporazum poboljšati globalnu skalu njenog poslovanja s optičkim mrežama za čak 75%, dok će joj omogućiti da ubrza svoj plan proizvoda i održivije izazove svoje takmičari.

Na primjer, kombinovani entitet će dobiti značajne interne sposobnosti, kao što je prošireni tim za razvoj procesora digitalnih signala, više stručnosti u oblastima kao što su silicijumska fotonika i nauke o poluprovodničkim materijalima na bazi indijum fosfida, i veća kompetencija u tehnologiji fotonskih integrisanih kola.

Nokia je saopćila da će ugovor biti veći u odnosu na njenu uporedivu zaradu po dionici u prvoj godini nakon zatvaranja akvizicije, donoseći povećanje zarade po dionici od preko 10% do 2027.

Kako bi nadoknadio razvodnjavanje od akvizicije, Nokijin odbor je izglasao povećanje i ubrzanje svog programa otkupa dionica.

 

siliconangle.com

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top