Osam telekomunikacionih firmi u BiH zaradilo oko 160 mil KM – Šta pokazuju finansijski izvještaji

Tačno 100 kompanija u Bosni i Hercegovini registrovano je za oblast telekomunikacija, a osam ih je imalo dobit višu od milion maraka u prošloj godini. Prednjače Telekom Srpske i BH Telecom, koji su lani inkasirali između 50 i 100 miliona KM neto profita, pokazuju finansijski izvještaji kompanija.
Telekom Srpske je lider po zaradi s prošlogodišnjom neto dobiti od 74,2 mil KM, a slijedi ga BH Telecom koji je zaradio 64,8 mil KM.
Kada se pogledaju prihodi prvi je BH Telecom (471,6 mil KM), a drugi Telekom Srpske, koji je prošle godine prihodovao 446,9 mil KM.
Treći po prihodima je HT Mostar (195,8 mil KM), koji je imao dobit od svega 213.018 KM.
Po zaradi, na trećem mjestu je Telemach BH, koji je uz prohode od 137,2 miliona uspio da ostvari dobit od 9,4 mil KM.
Kćerke firme
Dobit Telekoma Srpske je i veća, ako uzmemo u obzir da ta kompanija ima i kćerke firme koje se bave istom djelatnošću – Blicnet Banjaluka, Elta-kabel Doboj, Telrad Bijeljina i Logosoft Sarajevo. Ove četiri firme zaradile su lani oko 730.000 KM.
BH Telecom ima udio u firmi ESP BH Sarajevo, koja se bavi ostalim informacionim uslužnim djelatnostima, a koja je prošlu godinu završila u minusu od 1,9 mil KM.
Telemach BH ima vlasnički udio u kompanijama BHB Cable Lukavac, KATV HS Sarajevo, M&H Company Sarajevo, HKB net Sarajevo i Global Internet Novi Travnik. Za dvije nema podataka o poslovanju, jedna je u gubitku, a dvije su među kompanijama koje u BiH biježe dobit iznad milion, a to su HKB Net (3,3 miliona) i KATV HS (1,7 miliona).
Pored pomenutih, neto dobit iznad milion u prošloj godini bilježe i Nokia Solutions And Networks (3 miliona), ELNET (1,7 miliona), Miss.net (1,2 miliona) i TX TV (1 milion KM).
Šestomjesečni bilans
 
Bloomberg Adria je radila i analizu šestomjesečnog poslovanja dva najveća operatera telekomunikacija u BiH Telekoma Srpske i BH Telecoma.
Telekom Srpske Banjaluka uspio je u prvoj polovini ove godine da uveća neto dobit za skoro deset miliona u odnosu na prvo polugodište prošle godine zahvaljujući značajnijem rastu poslovnih prihoda.
BH Telecom ostvario je dobit u prvom polugodištu ove godine od 25,3 mil KM, što je više nego je bilo u istom periodu prošle godine (24,9 mil KM).
BH Telecom ima ukupno 7.756 dioničara i 63.457.358 emitovanih dionica. Najveći dioničar je Federacija BiH (90%), slijedi Senad Džambić (0,8%) te Una Babić (0,53%).
ekapija.com
DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top