Potpisan sporazum o izgradnji podmorskog kabla između Albanije i Egipta

Informaciono komunikaciona kompanija 4iG, u čijem je vlasništvu One Crna Gora, i prvi integrisani telekom operater u Egiptu, Telekom Egipat, postigli su dogovor o uslovima saradnje za izgradnju podmorskog kabla visokog kapaciteta između Albanije i Egipta.
 
Podmorski kabl će, kako je ocenjeno, stvoriti interkontinentalnu vezu visokog kapaciteta kojom će se kroz Crveno more povezati Afrika i Azija sa Evropom, preko Egipta, Mediterana i Albanije.
 
Predsednik 4iG, Gelert Jasai, i generalni direktor i glavni izvršni direktor Telekoma Egipat, Mohamed Nasr, potpisali su sporazum u Budimpešti u prisustvu ministra ekonomskog razvoja Mađarske, Martona Nađa, kao i ministra komunikacionih i informacionih tehnologija Egipta, Amra Talata, kao i najviših zvaničnika obe kompanije, piše agencija Mina.
 
Na svom optimizovanom pomorskom putu, kablovski sistem će imati mogućnost proširenja do glavnih mediteranskih destinacija, kao što su Libija, Kipar i Grčka. Početna konfiguracija podmorskog kabla takođe će uključiti granu do Italije.
 
Na oba kraja kabla, korisnicima će biti omogućene različite opcije proširenja sa otvorenim konceptom tačke pristupa.
 
Egipatski deo omogućiće pristup raznim podmorskim kablovima koji prolaze jugoistočno preko Crvenog mora do Azije i Afrike, uz više od deset kopnenih transegipatskih ruta koje povezuju segment mediteranskog kabla s drugim opcijama proširenja kabla u Crvenom moru.
 
Sa strane Albanije, sistem će omogućiti najkraći put do Frankfurta, kao i do drugih važnih međunarodnih destinacija u istočnoj i centralnoj Evropi i na Balkanu, kao što su Sofija, Beč i Budimpešta.
 
Ministar ekonomskog razvoja Mađarske Marton Nađ ocenio je da nema razvijene ekonomije bez modernog, konkurentnog sektora telekomunikacija, a danas mađarska digitalna ekonomija čini 25% bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljava 17% radne snage.
 
 
– Vlada Mađarske će upotrebiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju da podrži domaće kompanije koje svojim proizvodima i uslugama mogu da prodru na međunarodno tržište. Sektor informacionih tehnologija i telekomunikacija predstavlja ekonomiju visoke dodatne vrednosti, a zajedničko ulaganje 4iG i Telekom Egipta je još jedna prekretnica u saradnji između dve zemlje – rekao je Nađ.
 
Talat je saopštio da zvanični diplomatski odnosi između dve zemlje datiraju jedan vek unazad, dok ekonomska saradnja postaje sve važnija.
 
– Saradnja Telekoma Egipat i 4iG otvara nove mogućnosti za Zapadni Balkan i Evropu. Deset brzih magistralnih linija širom Egipta čine 19% prenosa podataka istok-zapad, a biće dopunjene novonajavljenim ulaganjem u podmorski kabal za prenos podataka – rekao je Talat.
DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top