Poziv tehnološkim divovima da finansiraju uvođenje 5G

Grupa od 13 velikih evropskih telekomunikacijskih kompanija želi da američki tehnološki divovi, kao što su Netflix, YouTube i Facebook, finansiraju razvoj 5G usluga.

Grupacija, koju predvode BT, Vodafone i Deutsche Telekom, vjeruje da kompanije toliko koriste mreže da bi trebale doprinijeti svojoj budućnosti. Iako ne pominju konkretne kompanije, nema sumnje ko je u njihovoj blizini, tvrdeći da 5G, optičke i kablovske mreže moraju uložiti velika sredstva kako bi se ispunili zahtjevi streaming servisa baziranih na oblaku.

To je argument koji je prethodno iznesen bez prigovora.

Zajednička izjava koju je vidio Reuters glasi: „Veliki i sve veći dio mrežnog prometa generiraju i monetiziraju velike tehnološke platforme, ali to zahtijeva kontinuirana, intenzivna ulaganja u mrežu i planiranje od strane sektora telekomunikacija.

“Ovaj model – koji građanima EU-a omogućava da uživaju u plodovima digitalne transformacije – može biti održiv samo ako tako velike tehnološke platforme također prilično doprinose troškovima mreže”, rekli su.

Izjavu su potpisali i izvršni direktori Telefonica, Orange, KPN, BT Grupe, Telekom Austria, Vivacoma, Proximusa, Telenora, Altice Portugal, Telia Company i Swisscoma.

www.broadbandtvnews.com

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top