RAK BiH SE PRIDRUŽUJE OBILJEŽAVANJU DANA SIGURNIJEG INTERNETA

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) pridružuje se obilježavanju 6. februara, Dana sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID), koji se ove godine obilježava pod sloganom „Surfaj sigurno“ – zajedno za bolji internet”.

Dan sigurnijeg interneta ima međunarodni karakter, i na inicijativu Evropske komisije globalno se obilježava sa ciljem promovisanja i odgovornog korištenja digitalnih tehnologija. Ovom prilikom, brojni akteri iz oblasti obrazovanja, socijalne i dječije zaštite, medija, telekomunikacija, promovišu sigurnost djece u digitalnom okruženju, kao dio korporativnih i društvenih odgovornosti iz oblasti dječijih prava i prevencije nasilja nad djecom.

Značajan doprinos kreiranju okruženja sigurnijeg interneta u BiH,  Agencija je doprinijela realizacijom projekta „Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika dozvola Regulatorne agencije za komunikacije“, a koji je obuhvatio analizu trenutnog stanja u BiH, izradu edukativnih materijala, ažuriranje web stranice i mobilne aplikacije Medijska i informacijska pismenost, digitalne komunikacije, kao i organizaciju stručno-edukativnih skupova u gradovima BiH na temu sigurnosti djece na internetu. Cilj projekta je podići svijest djece, roditelja i svih korisnika interneta o opasnostima koje su prisutne u online svijetu, te kroz analizu, istraživanja i statističke podatke ukazivati na potrebu stalne i preventivne edukacije, kao glavnog koraka u zaštiti djece na internetu i digitalnim platformama. Edukativni materijali koji su proizašli iz projekta dostupni su na https://www.rak.ba/bs-Latn-BA/news/12749 .

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top