SpaceX uvodi ‘premium’ Starlink satelitski internet za 500 dolara mjesečno

0

SpaceX je tiho uveo novi, moćniji “premium” nivo svoje satelitske internet usluge Starlink koja je ciljana na poslovne i poslovne korisnike.

Novi proizvod, koji je dodat na web stranicu kompanije u utorak navečer, košta pet puta više od standardne usluge usmjerene na potrošače. Starlink Premium zahtijeva povraćaj depozita od 500 USD, naknadu od 2.500 USD za antenu i ruter, a usluga košta 500 USD mjesečno.Standardna usluga Starlink , koja je pokrenuta u oktobru 2020., ima depozit od 99 dolara koji se vraća, hardversku naknadu od 499 dolara, a usluga košta 99 dolara mjesečno.

Kompanija Elona Muska reklamira poboljšani hardver, veće brzine servisa i prioritetnu podršku u svojoj ponudi potencijalnim premium kupcima.

“Starlink Premium ima više nego dvostruko veće mogućnosti antene od Starlinka, isporučujući brže internetske brzine i veću propusnost za korisnike najveće potražnje, uključujući preduzeća”, navodi se na web stranici SpaceX-a.

Prve premium isporuke počet će u drugom tromjesečju, dodaje se na web stranici Starlink-a.

Starlink Premium također nudi fleksibilnost “neograničenih lokacija usluga”. Za razliku od standardnog proizvoda, koji garantuje uslugu samo na određenoj adresi usluge, SpaceX kaže da se Starlink Premium može povezati s bilo kojeg mjesta.

“Naručite onoliko Starlinkova koliko je potrebno i upravljajte svim svojim lokacijama usluga, bez obzira koliko udaljene, s jednog naloga”, rekao je SpaceX.

Korisnici Starlink Premiuma mogu očekivati ​​brzine preuzimanja od 150 megabita u sekundi do 500 megabita u sekundi, sa kašnjenjem između 20 milisekundi do 40 milisekundi, saopštila je kompanija. Za potrebe poređenja, standardna usluga oglašava brzine između 100 megabita u sekundi i 200 megabita u sekundi, kao i manji raspon kašnjenja.

Osim toga, SpaceX je rekao da je Premium satelitska antena “dizajnirana za poboljšane performanse u ekstremnim vremenskim uvjetima”, iako web stranica nije ponudila dodatne detalje. Standardni Starlink proizvod ima “funkciju topljenja snijega” za uklanjanje snijega i leda.

SpaceX nastavlja oglašavati neograničeno korištenje usluge, govoreći da “u ovom trenutku nema ograničenja podataka”.

Standardni proizvod kompanije od januara ima više od 145.000 korisnika u 25 zemalja širom svijeta , sa skoro 1.900 satelita u orbiti.

cnbc.com