Sprema li Telekom Srbija konačan udarac vlasnicima N1 i Telemacha

sprema-li-telekom-srbija-konacan-udarac-vlasnicima-n1-i-telemacha

Kompanije Telekom Srbija i Telenor Srbija obratile su se Komisiji za zaštitu konkurencije Srbije sa zahtjevom za “pojedinačno izuzeće od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji u određenom segmentu poslovanja”, saopštila je Komisija.

Za sada nije jasno šta zapravo ovo znači, odnosno kakvi su planovi ove dvije kompanije. Komisija nije mogla iznijeti više informacija. Dodaju i da nije riječ o spajanju kompanija.

Ova informacija dolazi nakon što je medijska kuća N1 objavila da Telekom Srbija, koji je u vlasništvu države Srbije, uz pomoć Telenora u vlasništvu češkog tajkuna Petra Kelnera, planira smanjiti učešće na tržištu SBB-a (srbijanska verzija Telemacha) koji je dio United grupe.

Pojasnimo, United grupa je velika regionalna grupacija u čijem su vlasništvu kablovski operateri SBB i Telemach, te brojne medijske kuće poput N1, Nove i Sport kluba. Većinski vlasnik ove grupacije je fond BC Partners sa sjedištem u Londonu.

BiznisInfo podsjeća da ova grupcija godinama vodi žestok rat u regionu, prvenstveno u Srbiji i BiH, sa Telekomom Srbija iza kojeg stoji država Srbija. U vlasništvu Telekoma Srbija, kada je riječ o BiH, su Mtel, sarajevski Logosoft, potom firme Elta kabel, Blicnet, Telrad net itd. U vlasništvu Telekoma Srbija također je i Arena sport.

Dio ovog regionalnog sukoba je i činjenica da su pretplatnici Telemacha u BiH nedavno ostali bez mogućnosti praćenja Arene sport, kao što i pretplatnici Mtelovih kompanija, poput sarajevskog Logosofta, godinama ne mogu pratiti Sport klubove.  

Konkurencijsko vijeće BiH krajem prošle godine kaznilo je firmu United media sa 100.000 KM upravo u vezi sa sporom „Sport Kluba“ i Logosofta.

Osim toga, u BiH se ovaj sukob također ogledao u tome što je United grupa pokušavala zaustaviti niz akvizicija gore pobrojanih kompanija od strane Mtela. To im, međutim, nije pošlo za rukom jer je Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo preuzimanja.

Šta je poznato o najnovijem sukobu

Kada je riječ o najnovijem sukobu u koji je uključen i regionalni operater Telenor, N1 je prije nekoliko dana objavio da je “vlast osmislila način kako da uz pomoć Telekoma pokuša da uništi slobodne medije u Srbiji”.

“U planu u koji je N1 imao uvid, navodi se da će se Telekom udružiti sa Telenorom, češkog tajkuna Petra Kelnera, kako bi smanjio učešće SBB-a na tržištu ispod 30 posto. Tako bi, smatraju u Telekomu, onemogućili finansiranje medija poput N1, Nove S, Sport Kluba”, objavio je N1.

Inače, Telekom se u Srbiji, logično, povezuje s vlastima, dok se United grupa povezuje s opozicijom i poznata je po žestokim kritikama na račun Aleksandra Vučića, što znači da zapravo ovaj sukob ima političku pozadinu.

N1 tvrdi da “državna telekomunikaciona kompanija planira da Telenoru ustupi kompletnu infrastrukturu kablovske mreže i kompletan sadržaj kablovske televizije”.

Kompanija Telekom Srbija, na pitanje beograske eKapije da li planira saradnju sa Telenorom i šta će saradnja obuhvatati, odgovorila je zvaničnim saopštenjem, u kome nisu ni demantovali, ni potvrdili navode o eventualnom udruživanju. Podvlače planove da postanu lideri na tržištu.

Iz Telenora za eKapiju na pitanje o planovima za saradnju sa Telekomom i šta bi ona podrazumijevala, odgovaraju da trenutno nemaju konkretne proizvode ili usluge koje bi najavili, niti dodatne komentare. Dodaju i da će nastaviti da posluju u skladu sa zakonima Srbije, kao i da uvek traže prilike za dalje širenje ponude.

D. Sinanović

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top