TAWAL dovršio akviziciju telekomunikacijskih tornjeva u regiji

0

STC Grupa objavila je da je njezina podružnica TAWAL službeno zakoračila na europsko tlo. Ta vijest slijedi nakon dovršetka akvizicije telekomunikacijskih tornjeva United grupe u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji 25. aprila 2023. godine. Kako piše u saopćenju, taj potez dio je strategije STC Grupe za širenje i rast nakon dobivanja svih potrebnih odobrenja od regulatornih tijela, navodi Bloomberg Adria.

TAWAL sada posjeduje i operativno upravlja s više od 4800 lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, pružajući operativne usluge novim klijentima u tim zemljama. Vrijednost TowerCo mobilnih tornjeva ovom se transakcijom procjenjuje na 1,220 miliona eura bez gotovine i dugova.Priljev od transakcije iznosio je 1,218 miliona eura što će United grupa koristit za potpunu otplatu 525 miliona eura vrijednih 2024 Senior Secured obveznica Društva i 550 miliona eura 2025 Senior Secured obveznica. Preostali saldo bit će usmjeren na daljnje jačanje novčane i likvidne pozicije, napisala je United grupa u priopćenju. Nadalje, likvidnost Društva bit će dodatno ojačana dodatnim uplatama od strane TowerCo u iznosu od 29 miliona eura ubrzo nakon zatvaranja procesa. Nakon otplate glavnice i obračunatih kamata za Obveznice iz 2024. i 2025. godine, ukupni pozitivni učinak na likvidnost Društva iznosi 168 miliona eura.

Ova akvizicija predstavlja sljedeći korak u ekspanziji TAWAL-a, nakon uspješnog lansiranja TAWAL Pakistana 2022. godine. Kao rezultat toga, ukupan portfelj tornjeva pod TAWAL-ovim okriljem sada premašuje 21 hiljadu u pet zemalja.

Uzimajući u obzir značajan potencijal rasta na europskom tržištu, posebno u pogledu uvođenja 5G tehnologije i prilagodbe mobilnih usluga, TAWAL nastoji osigurati pouzdanu i visokoučinkovitu ICT infrastrukturnu mrežu za sve mobilne operatore prisutne na tim tržištima.

TAWAL će uložiti znatna sredstva kako bi implementirao najbolje procese i inovativne proizvode, prateći svoju stručnost u upravljanju ključnom infrastrukturom u Saudijskoj Arabiji. S tim znanjem, cilj im je snažno poduprijeti europska tržišta i ubrzati razvoj ICT infrastrukture na tom području, stoji u priopćenju TAWAL-a.

“Ovo postignuće predstavlja važnu prekretnicu za TAWAL da proširi svoj otisak na druga važna tržišta. Koristeći svoje resurse i najbolje prakse, cilj nam je donijeti još veću vrijednost europskim tržištima omogućujući našim klijentima da posluju učinkovitije”, rekao je Mohammed Alhakbani, izvršni direktor TAWAL-a.

tawal.com.sa

Advertisement