Telemach kupio Optima Telekom

0

HRVATSKI Telekom (HT) i Zagrebačka banka u petak su zaključili transakciju prodaje 54.31 posto dionica Optima Telekoma društvu Telemach Hrvatska, u vlasništvu United Grupe, izvijestili su iz HT-a u petak.

“Budući da je Telemach od potpisa ugovora o kupoprodaji dobio sva potrebna regulatorna odobrenja te su ispunjeni i svi ostali uvjeti za zaključenje transakcije, HT i Zagrebačka banka u petak su potpisali ugovor o prijenosu dionica na Telemach kojim je HT holding, društvo u potpunom vlasništvu HT-a, prenio 17.41 posto dionica Optime, a Zagrebačka banka 36.9 posto dionica Optime na Telemach Hrvatska, koji time stječe ukupno 54.31 posto dionica Optime”, objavili su iz HT-a.Odvojeno, iz Telemacha su u petak izvijestili da je završio proces stjecanja većinskog broja dionica Optima Telekoma. Kako navode, “nakon što je u srpnju 2021. United Grupa potpisala kupoprodajni ugovor s HT-om i Zagrebačkom bankom o preuzimanju većinskog broja redovnih dionica Optima Telekoma, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je koncentraciju Telemacha Hrvatske i Optima Telekoma”.

“S posljednjim regulatornim odobrenjem ostvareni su svi preduvjeti za konačno zaključenje prodaje temeljem koje će Telemach Hrvatska postati vlasnik 54.31 posto dionica Optima Telekoma”, kaže se u priopćenju te kompanije.

“Ulaskom Optima Telekoma kao najnovijeg člana u United Grupu, Optima i njezini korisnici imat će koristi od svih dosadašnjih i planiranih investicija United Grupe i Telemacha, što uključuje i ulaganje od gotovo milijardu kuna u modernizaciju postojeće i izgradnju najnaprednije 5G mobilne mreže”, ističe se u priopćenju Telemacha.

“Sinergijom znanja i iskustva donijet ćemo bolju perspektivu za korisnike Optime, kojima će uskoro biti omogućeni konvergentni paketi mobilnih i fiksnih telekomunikacijskih usluga i TV usluge najnovije generacije, uz najbolje korisničko iskustvo. Posebno me veseli što postajemo ravnopravan treći integrirani operator u pokretnoj i nepokretnoj mreži, čime ćemo potaknuti snažnije tržišno natjecanje, čiju vrijednost će uskoro osjetiti svi korisnici telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj.

U tom smislu, u Telemachu nastavljamo sa snažnim ulaganjem u najnaprednije tehnologije kojima podižemo kvalitetu naših usluga, a zajedno s Optimom bit ćemo u mogućnosti konkurirati postojećim operatorima, jednostavnijom i tehnološki naprednijom ponudom konvergentnih usluga”, izjavio je predsjednik Telemach Hrvatske Adrian Ježina.

Ukupna vrijednost Optime 639 milijuna kuna

“Nova perspektiva očekuje i 400 zaposlenika Optima Telekoma i samu kompaniju, čiji će korisnici nastaviti koristiti usluge pod uvjetima dogovorenim i reguliranim kroz njihove trenutne ugovore”, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, proces prodaje dionica Optime započeo je 31. siječnja 2020. godine objavom javnog poziva za podnošenje ponuda te kasnijim odabirom investicijske banke Credit Suisse (Deutschland) Aktiengesellschaft sa sjedištem u Frankfurtu na Majni, koja je vodila proces prodaje i koju su zajedno angažirali Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka.

Početkom srpnja 2021. HT i Zagrebačka banka potpisali su s Telemach Hrvatskom, u vlasništvu United Grupe, ugovor o kupoprodaji 54.31 posto dionica Optima Telekoma, čime je ukupna vrijednost Optime određena u visini od 639 milijuna kuna. AZTN je krajem prosinca lani odobrio koncentraciju Telemach Hrvatske i Optima Telekoma na prvoj razini.

index.hr