Telemach kupio Optima Telekom

HRVATSKI Telekom (HT) i Zagrebačka banka u petak su zaključili transakciju prodaje 54.31 posto dionica Optima Telekoma društvu Telemach Hrvatska, u vlasništvu United Grupe, izvijestili su iz HT-a u petak.

“Budući da je Telemach od potpisa ugovora o kupoprodaji dobio sva potrebna regulatorna odobrenja te su ispunjeni i svi ostali uvjeti za zaključenje transakcije, HT i Zagrebačka banka u petak su potpisali ugovor o prijenosu dionica na Telemach kojim je HT holding, društvo u potpunom vlasništvu HT-a, prenio 17.41 posto dionica Optime, a Zagrebačka banka 36.9 posto dionica Optime na Telemach Hrvatska, koji time stječe ukupno 54.31 posto dionica Optime”, objavili su iz HT-a.

Odvojeno, iz Telemacha su u petak izvijestili da je završio proces stjecanja većinskog broja dionica Optima Telekoma. Kako navode, “nakon što je u srpnju 2021. United Grupa potpisala kupoprodajni ugovor s HT-om i Zagrebačkom bankom o preuzimanju većinskog broja redovnih dionica Optima Telekoma, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je koncentraciju Telemacha Hrvatske i Optima Telekoma”.

“S posljednjim regulatornim odobrenjem ostvareni su svi preduvjeti za konačno zaključenje prodaje temeljem koje će Telemach Hrvatska postati vlasnik 54.31 posto dionica Optima Telekoma”, kaže se u priopćenju te kompanije.

“Ulaskom Optima Telekoma kao najnovijeg člana u United Grupu, Optima i njezini korisnici imat će koristi od svih dosadašnjih i planiranih investicija United Grupe i Telemacha, što uključuje i ulaganje od gotovo milijardu kuna u modernizaciju postojeće i izgradnju najnaprednije 5G mobilne mreže”, ističe se u priopćenju Telemacha.

“Sinergijom znanja i iskustva donijet ćemo bolju perspektivu za korisnike Optime, kojima će uskoro biti omogućeni konvergentni paketi mobilnih i fiksnih telekomunikacijskih usluga i TV usluge najnovije generacije, uz najbolje korisničko iskustvo. Posebno me veseli što postajemo ravnopravan treći integrirani operator u pokretnoj i nepokretnoj mreži, čime ćemo potaknuti snažnije tržišno natjecanje, čiju vrijednost će uskoro osjetiti svi korisnici telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj.

U tom smislu, u Telemachu nastavljamo sa snažnim ulaganjem u najnaprednije tehnologije kojima podižemo kvalitetu naših usluga, a zajedno s Optimom bit ćemo u mogućnosti konkurirati postojećim operatorima, jednostavnijom i tehnološki naprednijom ponudom konvergentnih usluga”, izjavio je predsjednik Telemach Hrvatske Adrian Ježina.

Ukupna vrijednost Optime 639 milijuna kuna

“Nova perspektiva očekuje i 400 zaposlenika Optima Telekoma i samu kompaniju, čiji će korisnici nastaviti koristiti usluge pod uvjetima dogovorenim i reguliranim kroz njihove trenutne ugovore”, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, proces prodaje dionica Optime započeo je 31. siječnja 2020. godine objavom javnog poziva za podnošenje ponuda te kasnijim odabirom investicijske banke Credit Suisse (Deutschland) Aktiengesellschaft sa sjedištem u Frankfurtu na Majni, koja je vodila proces prodaje i koju su zajedno angažirali Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka.

Početkom srpnja 2021. HT i Zagrebačka banka potpisali su s Telemach Hrvatskom, u vlasništvu United Grupe, ugovor o kupoprodaji 54.31 posto dionica Optima Telekoma, čime je ukupna vrijednost Optime određena u visini od 639 milijuna kuna. AZTN je krajem prosinca lani odobrio koncentraciju Telemach Hrvatske i Optima Telekoma na prvoj razini.

index.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top