skip to Main Content
U BiH će bit obavezna identifikacija osobe prilikom kupovine SIM kartice?

Visoko sudsko i tužiteljstvo vijeće BiH (VSTV BiH) je prije gotovo godinu dana uputilo nadležnim institucijama Inicijativu za izmjenu pravnog okvira kojim se regulira korištenje prepaid SIM kartica u BiH, a na način da se osoba koja vrši kupovinu SIM kartice, odnosno korisnik, obavezno identificira.

Povod za inicijativu su učestale anonimne i lažne dojave o postavljanju eksplozivnih naprava u pravosudnim institucijama koje su kulminirale u zadnjih nekoliko dojavama upućenim Općinskom sudu u Sarajevu, u potpunosti ometajući funkcioniranje ove institucije kao i Kantonalnog suda u Sarajevu, obzirom da su obje institucije smještene u zgradi Palače pravde u Sarajevu.

U Inicijativi upućenoj 27. svibnja 2021. godine Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH, Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu prometa i komunikacija BiH i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, VSTV BiH ističe da je evidentna učestalost upućivanja anonimnih prijetnji po ljudske živote kao i lažnih dojava o postavljanju minsko-eksplozivnih naprava, koje postaju jedan od najvećih problema za normalno funkcioniranje pravosudnih institucija, kako i drugih institucija državne službe i objekata u kojim se okuplja veći broj građana i gdje mogu nastupiti značajne posljedice po život i zdravlje istih.

VSTV BiH je u navedenoj Inicijativi naglasio postojanje ovog sigurnosnog problema u zgradi Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu kojima je i u prethodnom razdoblju upućeno na desetine lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama i koje su dovele do onemogućavanja i ometanja odvijanja sudskih postupaka i drugih procesa u ovim sudovima.

Naveden je primjer iz tog razdoblja, koji pokazuje da samo jedna anonimna dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi, zbog obavezne evakuacije i kontra-diverzijskog pregleda, odloži više od 60 ročišta zakazanih pred Općinskim sudom u Sarajevu i 15-20 ročišta pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, što pored negativnih sigurnosnih ima i negativne financijske posljedice.

U zaključku Inicijative, VSTV BiH navodi da je, s ciljem spriječavanja navedenih pojava, nužno poduzeti aktivnosti kako bi se, po modelu drugih država, oblast kupovine i korištenja mobilnih SIM kartica normativno-pravno uredila na način da se osoba koja vrši kupovinu SIM kartice, odnosno korisnik, obavezno identificira.

VSTV BiH je također naglasio da bi se izmjenama i usklađivanjem pravnog okvira na predloženi način doprinijelo i spriječavanju i otkrivanju drugih teških kaznenig djela u kojima se koriste neregistrirane SIM kartice, priopćeno je iz VSTV-a BiH.

 

33

Vezani članci

Nove rekordne brzine 5G mreže

Nove rekordne brzine 5G mreže

Ericsson i MediaTek rekli su da su postigli rekord brzine 5G veze za agregaciju nositelja (CA). Agregacija je provedena pomoću...

Back To Top
Search