United Fiber, podružnica United Grupe, započinje izgradnju novog zemaljskog kabla između Atine i Soluna u Grčkoj, a komercijalizacijom će upravljati UGI

United Group, vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga i zabave u Jugoistočnoj Evropi, sa zadovoljstvom najavljuje veliki, novi infrastrukturni projekt, izgradnju zemaljskog kabla između Atine i Soluna, koji će biti dio šire regionalne okosnice s ciljem proširenja  infrastrukturne pokrivenosti United Grupe u Jugoistočnoj Evropi.

Aktivnosti na izgradnji novog zemaljskog kabla trebale bi započeti u septembru 2024. i biti dovršene do kraja 2025. godine. Projekt se implementira u Grčkoj preko podružnice United Grupe, kompanije United Fiber, drugog najvećeg FTTH provajdera u Grčkoj. Ovaj projekt dio je šire međunarodne strategije UG-a za dodatno unapređenje portfolija fiksne infrastrukture.

Zemaljski kabl Atina – Solun pokrivat će 548 km mreže, prolazeći kroz osam ključnih gradova Grčke (Atina, Solun, Volos, Lamia, Larissa, Livadeia, Katerini, Teba).

Nova ruta iz Soluna povezivat će ​​Sofiju i Beograd te će kroz cijelu balkansku regiju i preko Ljubljane doći do glavnih čvorišta Zapadne Evrope.

Na istoku će osnažiti postojeće interkonekcije s Turskom i Bliskim istokom, jačajući i postojeću interkonekciju s Bugarskom. Na zapadu i jugu nova ruta će biti dio trenutne okosnice koja povezuje Atinu s postojećim podmorskim kablom s Italijom i Kretom.

Veleprodajnim aktivnostima u okviru ovog projekta upravljat će poslovna jedinica Grupe UGI. Jedinica je posvećena telekomunikacijskim veleprodajnim aktivnostima kroz operacije Grupe, nudeći najsavremenije telekomunikacijske usluge, uključujući podatke, glasovne, mobilne i usluge roaminga svim evropskim HUB-ovima u partnerstvu s vodećim operaterima i velikim tehnološkim kompanijama.

Paolo Ficini, CEO UGI: “Stvaranjem ove potpuno nove rute, United Grupa konkretno demonstrira  svoju posvećenost da bude najveći provajder optičkih mreža u Jugoistočnoj Evropi, povećavajući konkurentnost, stvarajući nove prilike za ulaganja i ubrzavajući digitalnu transformaciju svih uključenih zemalja. Projekt odgovara na rastuću potražnju koja proizlazi iz značajnih investicija u nove podatkovne centre u regiji, kao i u nove podmorske kablove koji se završavaju na južnoj granici Grčke.“

Kroz ovaj veliki infrastrukturni projekt, United Grupa jasno pokazuje svoju posvećenost da bude najveći provajder optičkih mreža u Jugoistočnoj Evropi, regiji jedinstvene geolokacije kao raskrsnice Istoka i Zapada, povećavajući konkurentnost cijelog područja, stvarajući nove prilike za ulaganja i ubrzanje digitalne transformacije svih uključenih zemalja

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top