United Group pruža ažuriranje Eona u Bugarskoj

United Grupa već ima 1,6 miliona uređaja povezanih na svoju platformu nove generacije Eon širom jugoistočne Evrope, kaže Željko Batitić, potpredsjednik tehnologije kompanije.

Međutim, u razgovoru za Capital , on je dodao da i on ima 200 programera koji rade na Eonu i stalno nadograđuju uslugu. U Bugarskoj je 200.000 uređaja već povezano na Eon šest mjeseci nakon njegovog lansiranja, a gotovo 90% novih pretplatnika pokriveno je GPON i XSGPON mrežama United Grupe, koje nude pristup internetu od preko 500 Mbps.Batitić je rekao da će ukupna investicija United grupe u infrastrukturu u Bugarskoj u narednih pet godina iznositi oko 500 miliona evra, a za njenu fiksnu mrežu 300 miliona evra. Trenutno između 1,1 i 1,2 miliona domaćinstava može pristupiti giga brzinama, a to bi trebalo porasti na 1,7 miliona u narednih pet godina.

Batitić je također rekao da s obzirom na to da Bugarska ima neke od najnižih cijena interneta u EU i više od 600 konkurentskih provajdera, dinamika tržišta nije bila baš atraktivna za ulaganje u mreže sljedeće generacije. Zbog toga je odlučio mnogo uložiti u mreže od 10 Gbps. Nadalje, s obzirom na poteškoće u integraciji vrlo malih kompanija, 2022. će vjerovatno biti posljednja godina za konsolidaciju koju je United Group planirala za bugarsko tržište.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles