skip to Main Content
Vlasnik Telemacha i N1 kupio još jednu veliku kompaniju u Hrvatskoj
Vlasnik-telemacha-i-n1-kupio-jos-jednu-veliku-kompaniju-u-hrvatskoj

Hrvatski Telekom (HT) i Zagrebačka banka u petak su s firmom Telemach Hrvatska, u vlasništvu United Grupe, potpisali ugovor o kupoprodaji 54,31 posto dionica Optima Telekoma, čime je ukupna vrijednost Optime određena u visini od 639 miliona kuna (167 miliona KM), izvijestili su iz HT-a.

Od ukupno 54,31 posto dionica Optima telekoma, 36,90 posto u vlasništvu je Zagrebačke banke, a 17,41 posto društva HT holding d.o.o., koje je u potpunom vlasništvu HT-a.

Podsjetimo da je United Grupa velika regionalna komanija koje je i u BiH vlasnica Telemacha, kao i televizija N1, Nova BH, Sport klub…

U saopštenju se navodi da je ugovorom o kupoprodaji određena vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci, u iznosu od 639 miliona kuna, što predstavlja 5 puta dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini.

Ukupni očekivani novčani priljevi za HT odredit će se uzimajući u obzir određene ugovorene predefinirane parametre, a cijena po dionici iz ugovora bit će niža od tromjesečnog prosjeka, prenosi Hina.

Zaključenje transakcije podložno je regulatornim odobrenjima i drugim ugovorenim uvjetima te se očekuje krajem 2021. godine, napominju iz HT-a.

Iz United grupe, vlasnika Telemacha, zasebno su saopštili da je taj dogovor logičan korak u predanosti United Grupe da hrvatskim korisnicima pruži telekomunikacijske usluge najnovije generacije.

Ističu da ulažu 130 miliona eura u modernizaciju mobilne mreže Telemacha Hrvatska kako bi poboljšala kvalitetu, proširila pokrivenost i korisnicima ponudila cjelovito 5G iskustvo. Također, navode da grupa ulaže 100 miliona eura u izgradnju najmodernije optičke mreže na kojoj hrvatskim korisnicima već nudi fiksnu telefoniju i superbrzi širokopojasni Internet s brzinama od 300 Mbps do 2 Gbps.

Nakon što transakcija bude zaključena, 125.000 pretplatnika širokopojasne mreže i 55.000 korisnika pay-TV usluge Optima Telekoma će postupno imati koristi od tih ulaganja i novih modernih usluga.

– Ovaj sporazum predstavlja korak dalje u našem planu da transformiramo Telemach Hrvatska u potpuno konvergentnu telekom kompaniju koja nudi cijeli niz telekomunikacijskih usluga, uključujući i TV, i to na vlastitoj infrastrukturi – rekao je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

No, iz United grupe napominju da prema uvjetima sporazuma, zaključivanje transakcije ovisi o promjeni hrvatskog Zakona o elektroničkim medijima, koji trenutno zabranjuje vertikalnu integraciju između TV nakladnika i operatora koji vrši prijenos medijskog sadržaja, uz već spomenuto odobrenje nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

– Očekujemo kako će Hrvatski sabor uskoro razmotriti izmjene Zakona o elektroničkim medijima i uvjereni smo kako će uslijediti te izmjene zakona i usklađivanje s praksama drugih članica Europske Unije koje će nam omogućiti da ovu transakciju zaključimo te uvrstimo TV usluge u našu širu telekomunikacijsku ponudu u Hrvatskoj – dodaje Ježina.

Iz United grupe najavljuju da će, nakon pribavljanja regulatornih odobrenja, United Grupa podnijeti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Optime.

121

Vezani članci

Back To Top
Search