Vlasnik Telemacha i N1 kupio još jednu veliku kompaniju u Hrvatskoj

vlasnik-telemacha-i-n1-kupio-jos-jednu-veliku-kompaniju-u-hrvatskoj

Hrvatski Telekom (HT) i Zagrebačka banka u petak su s firmom Telemach Hrvatska, u vlasništvu United Grupe, potpisali ugovor o kupoprodaji 54,31 posto dionica Optima Telekoma, čime je ukupna vrijednost Optime određena u visini od 639 miliona kuna (167 miliona KM), izvijestili su iz HT-a.

Od ukupno 54,31 posto dionica Optima telekoma, 36,90 posto u vlasništvu je Zagrebačke banke, a 17,41 posto društva HT holding d.o.o., koje je u potpunom vlasništvu HT-a.

Podsjetimo da je United Grupa velika regionalna komanija koje je i u BiH vlasnica Telemacha, kao i televizija N1, Nova BH, Sport klub…

U saopštenju se navodi da je ugovorom o kupoprodaji određena vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci, u iznosu od 639 miliona kuna, što predstavlja 5 puta dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini.

Ukupni očekivani novčani priljevi za HT odredit će se uzimajući u obzir određene ugovorene predefinirane parametre, a cijena po dionici iz ugovora bit će niža od tromjesečnog prosjeka, prenosi Hina.

Zaključenje transakcije podložno je regulatornim odobrenjima i drugim ugovorenim uvjetima te se očekuje krajem 2021. godine, napominju iz HT-a.

Iz United grupe, vlasnika Telemacha, zasebno su saopštili da je taj dogovor logičan korak u predanosti United Grupe da hrvatskim korisnicima pruži telekomunikacijske usluge najnovije generacije.

Ističu da ulažu 130 miliona eura u modernizaciju mobilne mreže Telemacha Hrvatska kako bi poboljšala kvalitetu, proširila pokrivenost i korisnicima ponudila cjelovito 5G iskustvo. Također, navode da grupa ulaže 100 miliona eura u izgradnju najmodernije optičke mreže na kojoj hrvatskim korisnicima već nudi fiksnu telefoniju i superbrzi širokopojasni Internet s brzinama od 300 Mbps do 2 Gbps.

Nakon što transakcija bude zaključena, 125.000 pretplatnika širokopojasne mreže i 55.000 korisnika pay-TV usluge Optima Telekoma će postupno imati koristi od tih ulaganja i novih modernih usluga.

– Ovaj sporazum predstavlja korak dalje u našem planu da transformiramo Telemach Hrvatska u potpuno konvergentnu telekom kompaniju koja nudi cijeli niz telekomunikacijskih usluga, uključujući i TV, i to na vlastitoj infrastrukturi – rekao je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

No, iz United grupe napominju da prema uvjetima sporazuma, zaključivanje transakcije ovisi o promjeni hrvatskog Zakona o elektroničkim medijima, koji trenutno zabranjuje vertikalnu integraciju između TV nakladnika i operatora koji vrši prijenos medijskog sadržaja, uz već spomenuto odobrenje nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

– Očekujemo kako će Hrvatski sabor uskoro razmotriti izmjene Zakona o elektroničkim medijima i uvjereni smo kako će uslijediti te izmjene zakona i usklađivanje s praksama drugih članica Europske Unije koje će nam omogućiti da ovu transakciju zaključimo te uvrstimo TV usluge u našu širu telekomunikacijsku ponudu u Hrvatskoj – dodaje Ježina.

Iz United grupe najavljuju da će, nakon pribavljanja regulatornih odobrenja, United Grupa podnijeti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Optime.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top