Prva serija dokumentarnog filma Patricka Aryeeja Wilderness stiže uskoro na Viasat Nature

0

Sa popularnim biologom imate priliku da naučite o krhkoj bioraznolikosti naše planete. U četverodijelnom dokumentarcu Patricka Aryeeja Wilderness, zajedno s drugim stručnjacima i aktivistima, krenut ćemo na inspirativno putovanje u najluđe kutke svijeta. Otkrit ćete kako naizgled male stvari održavaju ekosisteme u ravnoteži, kako složena mreža interakcija povezuje krošnje drveća s nevidljivim svijetom ispod naših nogu i kako najsitnija stvorenja utječu na moćne mesoždere.

TV voditelj i biolog Patrick Aryee proveo je više od deset godina u divljini. Kako i sam priznaje, oduvijek je bio fasciniran savršenom harmonijom u kojoj funkcionišu ekosistemi na našoj planeti. Zašto neke morske životinje svijetle u mraku? Kako pustinjske životinje mogu preživjeti bez vode? Zašto neka stvorenja žive stotinama godina? Patrik je tražio odgovore na ova pitanja i istovremeno je želio svoje znanje prenijeti drugima. Kao dijete volio je dokumentarce, a na kraju je i sam završio pred kamerama kao vodič za dokumentarne filmove o prirodi. Sarađivao je sa značajnim stvaraocima, kao i sa uglednim televizijskim stanicama. Sada ga možete gledati na Viasat Nature. Premijeru filma Wilderness Patricka Aryeeja možete pogledati u ponedjeljak, 20. marta u 20:00 sati.U prvoj epizodi, Patrick istražuje jedan od najporemećenijih ekosistema na svijetu, Velike ravnice Sjeverne Amerike. Područje koje se proteže oko 100. meridijana širom Sjedinjenih Država jako je poremećeno ljudskim aktivnostima i njegov karakter se polako ali sigurno mijenja. Patrick pokušava razumjeti fascinantnu mrežu lokalnih odnosa koja povezuje travnate prerije, kitove balege, bizone i moćnog grizlija.

U drugom dijelu krećemo dalje na sjever. U Britansku Kolumbiju, Kanada na godišnju berbu lososa. Spektakularna migracija ovih riba ne samo da osigurava opstanak same vrste, već i cijelog ekosistema. Izuzetno je ovisan o lososu i njegova sudbina doslovno visi o koncu. Zbog činjenice da se broj lososa dramatično smanjuje, slika lokalnog krajolika se suptilno mijenja. Koliko je ozbiljna situacija? Patrick će na to pokušati odgovoriti zajedno s domaćim stručnjacima.

U trećoj epizodi videćete Patrika u Kostariki kako pokušava da posmatra “arribadu”, masovno gnežđenje hiljada morskih kornjača koje svake godine izlaze na obalu da polažu jaja. Ali postoji jedan problem. Ovaj poznati događaj privlači gladne jaguare, što nije dobra vijest za ugrožene kornjače.

Čak iu posljednjoj epizodi, Patrick će ostati u Kostariki. Ovog puta zaranja duboko u džunglu, koja je posljednjih godina uništena smjenom ekstremno sušnih perioda sa razornim poplavama. Ova neravnoteža ima katastrofalan uticaj na broj lokalnih insekata, koji su suštinski deo lanca ishrane. Patrick je odlučan da otkrije kako ovaj pad utječe na lokalne životinjske populacije. I kako se ispostavilo, promjenjivi vremenski obrasci imaju direktan utjecaj na svako živo biće u ovom izvanrednom ekosistemu.

Prva serija dokumentarnog filma Wilderness Patricka Aryeea premijerno će biti prikazana na Viasat Nature u ponedjeljak, 20. marta u 20:00 sati.