SAD uvele sankcije ATV-u iz Banjaluke

Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva za financije SAD (OFAC) je potvrdio mjere protiv Milorada Dodika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i, kako se navodi, jednog medija pod njegovom kontrolom, Alternativne televizije Banja Luka, kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH, navodi se u službenom saopštenju američkog ministarstva.

Kada je u pitanju Alternativna TV, medij sa sjedištem u Banjoj Luci, izvjštaj američkog ministarstva ističe kako je ovaj medij u vlasništvu kompanije blisko povezane s Dodikovom porodicom.

“Međutim, sam Dodik iza kulisa vrši ličnu kontrolu nad ATV, kao naprimjer zahtijevanjem ličnog odobravanja medijskih priča vezanih za politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje osobne i političke ciljeve” dodaje se u saopštenju.

Dalje se ističe kako je Dodik ugovore vezane uz ATV dodjeljivao izravno članovima svoje porodice, što je koristio kao još jedan put za korupciju.

“On je novac iz javnih poduzeća usmjerio izravno u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je posljednjih godina znatno povećao financiranje ATV i uključio se u kampanje lošeg utjecaja društvenih medija putem ATV kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i lične ciljeve”, naglašava se u službenom pojašnjenju uvedenih sankcija.

photo: N1

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top