Snimljena prva klapa serije Kotlina, reditelja Danisa Tanovića, za BH Telecom

U Sarajevu je danas snimljena prva klapa serije „Kotlina”, poznatog bh. reditelja Danisa Tanovića, a u okviru BH Content Lab platforme BH Telecoma. „Kotlina“ je kriminalistička High End mini serija u pet nastavaka koja, koristeći istragu ubistva u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, uspijeva da dočara savremeno Sarajevo u kome je okrutni sistem vrijednosti iz predratnog vremena u sudaru sa kapitalizmom današnjice.

Reditelj Danis Tanović je okupio ekipu izvanrednih glumaca, a snimanje je predviđeno da traje 45 dana. Završetak snimanja serije, koja će se ekskluzivno i premijerno emitovati na servisu MY TV na Moja TV, planiran je u februaru 2022. godine.

Kriminalistička drama „Kotlina“, čiji su kreatori Danis Tanović i Amra Bakšić-Čamo, je jedan od scenarija koji je odabran putem javnog poziva za prijavu scenarija igranih serija i čije se snimanje realizuje putem platforme BH Content Lab kompanije BH Telecom.

Na pres-konferenciji koja je upriličena ovim povodom u Zemaljskom muzeju, obratili su se generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman i Muamer Hadžović, izvršni direktor za razvoj poslovanja BH Telecoma te reditelj Danis Tanović, producent serije Amra Bakšić-Čamo i glumci Feđa Štukan, Ida Keškić i Boris Ler.

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma je izjavio kako je posebno sretan zbog početka snimanja prve od sedam planiranih serija putem platforme BH Content Lab.

„Izgradnja najveće domaće platforme za produkciju audio-vizuelnih sadržaja, BH Content Lab je sadržana u našoj viziji te u strategiji BH Telecoma i predstavlja jedan od strateških ciljeva u domenu tržišnog širenja i diverzifikacije. Pored finansiranja sedam odabranih serija, BH Telecom je javnim pozivom obezbijedio još 18 miliona KM za sadržaj u naredne tri godine i sigurni smo da će saradnja BH Telecoma i domaćih filmskih radnika i producentskih kuća proizvesti visoko kvalitetne i atraktivne sadržaje za naše korisnike. Investiranje BH Telecoma u content i u našu platformu predstavljati će kontinuiranu aktivnost i dugoročno strateško ulaganje. Značaj samog sadržaja u telekom industriji dobija primat i siguran sam da ćemo korisnicima Moje TV osigurati visokokvalitetan i ekskluzivan sadržaj. Odluka da sarađujemo sa bh. filmskom industrijom je primarno komercijalna, ali ne zanemarujemo i elemente društvene odgovornosti jer investiramo u vlastite resurse, domaću filmsku industriju i proizvodimo sadržaj kojim će korisnici biti zadovoljni“, rekao je Sedin Kahriman.

Muamer Hadžović, izvršni direktor za razvoj poslovanja je istakao da je BH Content Lab najveća domaća platforma za produkciju audio vizuelnih sadržaja kojoj je cilj podrška bh. kinematografiji te kreiranje kvalitetnog sadržaja koji će povećati zadovoljstvo korisnika kroz atraktivnost ponude na Moja TV usluzi i ostalim platformama BH Telecoma.

„Direktnim utjecajem na produkciju visokokvalitetnih audio-vizualnih sadržaja, BH Telecom preuzima lidersku tržišnu poziciju u TV produkciji i pruža fantastičnu priliku za razvoj filmske i TV produkcije. Nadamo se da će serije koje ćemo snimiti ostvariti isti uspjeh kao i bh. filmovi „Koncentriši se, baba“ Pjera Žalice i „Quo vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić koje je podržao upravo BH Telecom“, rekao je Hadžović.

„Danas smo počeli sa snimanjem serije „Kotlina“ i raduje me što po prvi put radim žanrovski projekat u Sarajevu, sa ekipom sa kojom jako dugo sarađujem. Očekuje nas 45 snimajućih dana i dosta izazova. Nadam se da je ovo samo početak uspješne priče BH Content Lab-a, a zašto ne i samo prva od mnogih sezona serije „Kotlina“, izjavio je Danis Tanović u obraćanju tokom pres-konferencije.

Amra Bakšić-Čamo je istakla kako je posebno zadovoljna početkom snimanja i prvom klapom serije „Kotlina“ koju SCCA/pro.ba radi za BH Content Lab BH Telecoma.

„Sa dugogodišnjim producentskim iskustvom, malo je stvari koje radite po prvi put. Sa Danisom, Erolom i sa cijelom autorskom, tehničkom i produkcijskom ekipom sarađujem godinama, ali prvi put zajedno radimo domaću igranu seriju, prvi put sam radila i na scenariju i na produkciji i prvi put se okušavamo u mom omiljenom žanru“, dodala je Amra Bakšić-Čamo.

Feđa Štukan je izjavio kako je posebno sretan zbog glumačke prilike koja mu je pružena.

„Kao glumac, posebno sam sretan jer imam priliku glumiti inspektora u domaćem krimiću i gledati svijet oko sebe, posebno Sarajevo – žanrovskim očima. Raditi sa Danisom i sa ostalom ekipom je profesionalni izazov, ali u najboljem smislu te riječi. Pred nama je dugačak put do emitovanja prve sezone, ali jedva čekamo da „Kotlinu“ podijelimo sa publikom“, izjavio je Štukan.

Uzbuđenje zbog rada na snimanju nove krimi serije „Kotlina“ nije krila ni Ida Keškić.

„Prije svega mi je velika čast raditi sa Danisom Tanovićem, kojeg sam lično poznavala i kroz odnos profesor-student dok sam studirala na Akademiji scenskih umjetnosti. Imali smo već čitaće probe i probe scena te ostale pripreme za snimanje i već vidim da će to biti odlična saradnja. I ostatak ekipe je zaista sjajan, i vidi se da nam je svima jako stalo da uradimo što bolji posao“ te dodala kako joj je posebno drago što je BH Telecom pokrenuo platformu BH Content Lab i snimanje serija u BiH, što je bilo prijeko potrebno, kako zbog publike tako i zbog samih glumaca, reditelja i ostale filmske ekipe, i na kraju zbog publike, koja će biti u prilici da gleda nešto što im je kulturološki blisko.

„Jako sam sretan što napokon kroz ovu seriju imam priliku da ispunim svoje dječačke snove, a to je da glumim u krim seriji ili filmu koji se snima u Sarajevu. Napokon smo dobili šansu da se bavimo žanrom kojim nismo prije i jako sam ponosan zbog toga što ću biti dijelom prve bh. krim serije, te jako zahvalan našem reditelju Danisu i producentkinji Amri na ukazanom povjerenju. Siguran sam, u odnosu na scenarij, da ćemo imati seriju koju će publika voljeti i nestrpljivo čekati iz epizode u epizodu“, rekao je Boris Ler na današnjoj pres-konferenciji.

Osim serije „Kotlina“, putem BH Content Lab platforme će se realizovati i snimanje serije „Na rubu pameti“, autora i scenariste Adnana Kapetanovića, a u režiji Elmira Jukića, serije „Znam kako dišeš“ scenaristice i rediteljice Jasmile Žbanić, serije „Komar“ reditelja Gorana Kapetanovića, serija „Princ iz Eleja“ i „Tender“ reditelja Srđana Vuletića te serije „Kad sam bio Hodža“ za koju scenarij i režiju potpisuje Ademir Kenović.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top