Ima za cilj izgraditi globalni sportski portfelj
Sport Republic osnivača United Grupe Šolaka kupuje Southampton FC

Osnivač United grupe Dragan Šolak pojavio se kao vodeći investitor u Sport Republic, novu ekipu koja je kupila engleski prvoligaški klub Southampton FC kao prvi korak u izgradnji međunarodnog portfelja klubova.

Sport Republic je preuzeo 80% kontrolnog udjela u Southamptonu koji drži kineski biznismen Gao Jisheng. Ćerka bivšeg vlasnika Markusa Liebherra Katharina zadržava manjinski udio.

Šolak je glavni nositelj kompanije koja sebe opisuje kao investicijsku firmu u industriji sporta i zabave.

Suosnivač i predsjednik Uprave Henrik Kraft proveo je 10 godina u privatnom kapitalu KKR, gdje je bio uključen u ulaganja u kompanije uključujući dansku TDC i Šolakovu United Group, koja je sada u vlasništvu private equity društva BC Partners. United Group, kojoj je Šolak i dalje vezan kao savjetnik, drži prava na engleski premijerligaški nogomet na ključnim teritorijama u jugoistočnoj Evropi.

“Moji partneri i ja imamo iskustvo u dugoročnim ulaganjima u sportsku industriju i industriju zabave, a Sport Republic je osnovan da spoji ovu stručnost i isporuči nešto jedinstveno na tržištu. Southampton ima toliko kvaliteta koje smo tražili u velikoj sportskoj organizaciji”, rekao je Šolak.

„Ima sjajan menadžerski tim, odličan razvoj talenata, talentovane timove koji igraju atraktivan fudbal i posvećenu bazu navijača. Oduševljeni smo što smo u mogućnosti da završimo ovu akviziciju kao prvi korak ka realizaciji naše investicione strategije. Sautempton će biti kamen temeljac organizacije koju planiramo da izgradimo.”

Ta organizacija je izgrađena oko ideje da se sportska preduzeća mogu transformisati primjenom vlasničkih podataka inteligencije i analitike.

“Iako je Southampton prva akvizicija Sport Republica, očekujemo da će uslijediti još investicija u narednim godinama. Naša ambicija je da izgradimo portfelj udjela visokog utjecaja u fudbalskim klubovima i drugim sportskim sredstvima širom svijeta,” rekao je Kraft.

„Istovremeno ćemo ulagati i u kompanije za sportsku tehnologiju u ranoj fazi i koristiti naš portfelj da ubrzamo razvoj ovih kompanija. Kupovina Sautemptona je odličan prvi korak i veoma smo uzbuđeni zbog putovanja koje je pred nama.”

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top