Turska traži od Deutsche Wellea, Glasa Amerike i Euronewsa da se prijave za licencu

Turski regulator za medije RTÜK dao je tri međunarodna emitera 72 sata da podnesu zahtjev za licencu ili blokiraju njihov onlajn sadržaj.

Glas Amerike (VOA), Deutsche Welle (DW) i Euronews uključuju video na svoje web stranice i smatraju se među rijetkim nezavisnim izvorima vijesti koji su još uvijek dostupni u Turskoj.

RTÜK je u ponedjeljak na svojoj web stranici objavio saopštenje kojim se označava početak perioda od 72 sata.

Ako je postupak za podnošenje zahtjeva za dozvolu u toku, emiter može nastaviti s emitiranjem još tri mjeseca, pod uslovom da se predviđena naknada za licencu plati regulatoru unaprijed.

Generalni direktor DW-a Peter Limbourg je prokomentirao: “Nakon što su lokalne medije u Turskoj podvrgli takvoj regulativi, sada se pokušava ograničiti izvještavanje međunarodnih medijskih servisa. Ovaj potez se ne odnosi na formalne aspekte emitovanja, već na sam novinarski sadržaj. Turskim vlastima daje mogućnost da blokiraju cjelokupnu uslugu na osnovu pojedinačnih, kritičnih izvještaja, osim ako se ti izvještaji ne izbrišu. To bi otvorilo mogućnost cenzure. Žalićemo se na ovu odluku i pokrenuti pravne radnje pred turskim sudovima.”

Od avgusta 2019. internet emiteri, uključujući streamere Netflix i Amazon Prime, bili su u obavezi da dobiju tursku licencu.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top