Zakon, koji je neočekivano brzo prošao kroz Parlament ovoga mjeseca, postrožio bi pravila o stranom vlasništvu medija, te narušio odnose sa SAD-om.
Veto poljskog predsjednika na zakon o medijima

Poljski predsjednik Andrzej Duda u ponedjeljak je rekao kako je uložio veto na kontroverzni prijedlog zakona o medijima jer dijeli zabrinutost Poljaka za slobodu govora, a potpisivanje u zakonski akt bi također narušilo odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, jednom od ključnih saveznica Varšave, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Zakon, koji je neočekivano brzo prošao kroz Parlament ovoga mjeseca, postrožio bi pravila o stranom vlasništvu medija, što bi posebice utjecalo na nastavak rada informativnog kanala TVN24 koji je u vlasništvu američke medijske kompanije Discovery Inc.

„Vjerujem da je, općenito govoreći, ograničavanje posjedovanja udjela ili dionica u medijskim kompanijama, kada se radi o stranom kapitalu, razumno (…) Dijelim mišljenje da bi to trebalo uvesti u Poljskoj, ali u budućnosti“, rekao je Duda.
Uticaj Rusije i Kine

Prijedlog zakona i njegovi amandmani, pojasnio je predsjednik, tiču se subjekata koji su već prisutni na tržištu, a tu je i pitanje medijskog pluralizma, slobode govora.

„Kada sam donosio odluku, vodio sam se tim pitanjima”, rekao je Duda.

Vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) tvrdi da je cilj zakona spriječiti utjecaj zemalja poput Rusije i Kine na poljske medije. PiS također upozorava da strane medijske kuće imaju preveliku moć u zemlji i iskrivljuju javnu raspravu.

Matična tvrtka TVN24 je TVN koja je u vlasništvu Discoveryja, ali je registirana u Nizozemskoj kako bi se zaobišla odredba prema kojoj investitor izvan Evrope ne smije imati više od 49 posto vlasništva u poljskim medijskim kućama.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top