Završeno spajanje Warner Bros. Discovery vrijedno 43 milijarde dolara

Novokombinovani Warner Bros. Discovery danas je počeo da trguje na Nasdaq berzi, nakon što je u petak zatvoreno spajanje Discoveryja i AT&T WarnerMedia vrijednog 43 milijarde američkih dolara.

Zaključivanje ugovora dovodi WarnerMedia za zabavu, sport i vijesti pod istim krovom kao i Discoveryjev niz stvarnih zabavnih ponuda za stvaranje ogromnog sadržaja vrijednog 150 milijardi američkih dolara. Šok  akvizicija je prvi put objavljena  u maju 2021., a  dioničari Discoveryja su joj dali zeleno svjetlo  tek prošlog mjeseca.

Warner Bros. Discovery sada posjeduje jednu od najdubljih biblioteka na svijetu sa skoro 200.000 sati programiranja. Sadrži mreže i brendove uključujući Discovery Channel, Warner Bros. Entertainment, CNN, CNN+, DC, Eurosport, HBO, HGTV, Food Network, Investigation Discovery, TLC, TNT, TBS, truTV, Travel Channel, MotorTrend, Animal Planet, Science Channel , New Line Cinema, Cartoon Network, Adult Swim i Turner Classic Movies.

Novi entitet je također dom za globalne streamere HBO Max i Discovery+, za koje je potvrđeno  da će na kraju biti spojeni  u jednu jedinstvenu uslugu.

David Zaslav, izvršni direktor Warner Bros. Discoveryja i bivši predsjednik i izvršni direktor Discoveryja, rekao je: „Današnja objava označava uzbudljivu prekretnicu ne samo za Warner Bros. Discovery, već i za naše dioničare, naše distributere, naše oglašivače, naše kreativne partnere i , što je najvažnije, potrošači širom svijeta.”

Ova nova era za kombinovanu kompaniju prati čistku višeg osoblja WarnerMedia prošle nedelje, sa danima odlaska koji su počeli u utorak sa vestima da  generalni direktor Jason Kilar treba da ode , a ubrzo zatim slede šefica studija Ann Sarnoff i šef HBO Maxa Andy Forssell .

Još  šest izvršnih direktora koji odlaze  imenovano je kasnije tokom sedmice, uključujući Jima Mezu, glavnog savjetnika EVP; finansijski direktor Jennifer Biry; EVP glavni službenik za ljudske resurse Jim Cummings; EVP direktor prihoda Tony Goncalves; EVP komunikacija i glavni službenik za inkluziju Christy Haubegger; i glavni tehnološki direktor Richard Tom.

Novo vodstvo

Zaslav je, u međuvremenu,  u četvrtak predstavio svoj tim višeg rukovodstva , u kojem je JB Perrette – bivši predsjednik i izvršni direktor Discovery Streaming & International – preuzeo kontrolu nad Warner Bros. Discovery Global Streaming & Interactive, dok je Scripps Networks interaktivna alumnica Kathleen Finch, prethodno Discoveryjev glavni direktor za brendove za životni stil, postao je predsjednik i direktor sadržaja za US Networks Group.

Izvršni direktori WarnerMedia koji su zadržali svoje uloge su Channing Dungey, koji nastavlja da nadgleda Warner Bros. Television Group; HBO & HBO Max direktor sadržaja, Casey Bloys; i Toby Emmerich, koji ostaje na čelu Warner Bros. Pictures Group.

Drugi rukovodioci WarnerMedia koji će zadržati svoje poslove su Gerhard Zeiler, koji će biti predsjednik međunarodne i nadgledati strategiju distribucije na međunarodnom nivou, radeći s Perretteom.

Govoreći prije sklapanja ugovora, Zaslav je rekao da Warner Bros. Discovery ne mora trošiti konkurente kao što su Netflix i Disney na sadržaj kako bi ostao konkurentan.

“Naš cilj je da se takmičimo s vodećim servisima za striming, a ne da pobijedimo u ratu potrošnje”  , rekao je investitorima za Discovery u februaru , dodajući: “Nećete nas vidjeti kako ulazimo i odlazimo, u redu, mi trošimo 5 milijardi dolara više.”

Zaslav, koji će se preseliti u LA kako bi vodio kombinovani entitet, također je podijelio svoje sumnje da bi više originalnog sadržaja nužno dovelo do povećanja prihoda za firmu.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top