skip to Main Content
Završeno spajanje Warner Bros. Discovery vrijedno 43 milijarde dolara

Novokombinovani Warner Bros. Discovery danas je počeo da trguje na Nasdaq berzi, nakon što je u petak zatvoreno spajanje Discoveryja i AT&T WarnerMedia vrijednog 43 milijarde američkih dolara.

Zaključivanje ugovora dovodi WarnerMedia za zabavu, sport i vijesti pod istim krovom kao i Discoveryjev niz stvarnih zabavnih ponuda za stvaranje ogromnog sadržaja vrijednog 150 milijardi američkih dolara. Šok  akvizicija je prvi put objavljena  u maju 2021., a  dioničari Discoveryja su joj dali zeleno svjetlo  tek prošlog mjeseca.

Warner Bros. Discovery sada posjeduje jednu od najdubljih biblioteka na svijetu sa skoro 200.000 sati programiranja. Sadrži mreže i brendove uključujući Discovery Channel, Warner Bros. Entertainment, CNN, CNN+, DC, Eurosport, HBO, HGTV, Food Network, Investigation Discovery, TLC, TNT, TBS, truTV, Travel Channel, MotorTrend, Animal Planet, Science Channel , New Line Cinema, Cartoon Network, Adult Swim i Turner Classic Movies.

Novi entitet je također dom za globalne streamere HBO Max i Discovery+, za koje je potvrđeno  da će na kraju biti spojeni  u jednu jedinstvenu uslugu.

David Zaslav, izvršni direktor Warner Bros. Discoveryja i bivši predsjednik i izvršni direktor Discoveryja, rekao je: „Današnja objava označava uzbudljivu prekretnicu ne samo za Warner Bros. Discovery, već i za naše dioničare, naše distributere, naše oglašivače, naše kreativne partnere i , što je najvažnije, potrošači širom svijeta.”

Ova nova era za kombinovanu kompaniju prati čistku višeg osoblja WarnerMedia prošle nedelje, sa danima odlaska koji su počeli u utorak sa vestima da  generalni direktor Jason Kilar treba da ode , a ubrzo zatim slede šefica studija Ann Sarnoff i šef HBO Maxa Andy Forssell .

Još  šest izvršnih direktora koji odlaze  imenovano je kasnije tokom sedmice, uključujući Jima Mezu, glavnog savjetnika EVP; finansijski direktor Jennifer Biry; EVP glavni službenik za ljudske resurse Jim Cummings; EVP direktor prihoda Tony Goncalves; EVP komunikacija i glavni službenik za inkluziju Christy Haubegger; i glavni tehnološki direktor Richard Tom.

Novo vodstvo

Zaslav je, u međuvremenu,  u četvrtak predstavio svoj tim višeg rukovodstva , u kojem je JB Perrette – bivši predsjednik i izvršni direktor Discovery Streaming & International – preuzeo kontrolu nad Warner Bros. Discovery Global Streaming & Interactive, dok je Scripps Networks interaktivna alumnica Kathleen Finch, prethodno Discoveryjev glavni direktor za brendove za životni stil, postao je predsjednik i direktor sadržaja za US Networks Group.

Izvršni direktori WarnerMedia koji su zadržali svoje uloge su Channing Dungey, koji nastavlja da nadgleda Warner Bros. Television Group; HBO & HBO Max direktor sadržaja, Casey Bloys; i Toby Emmerich, koji ostaje na čelu Warner Bros. Pictures Group.

Drugi rukovodioci WarnerMedia koji će zadržati svoje poslove su Gerhard Zeiler, koji će biti predsjednik međunarodne i nadgledati strategiju distribucije na međunarodnom nivou, radeći s Perretteom.

Govoreći prije sklapanja ugovora, Zaslav je rekao da Warner Bros. Discovery ne mora trošiti konkurente kao što su Netflix i Disney na sadržaj kako bi ostao konkurentan.

“Naš cilj je da se takmičimo s vodećim servisima za striming, a ne da pobijedimo u ratu potrošnje”  , rekao je investitorima za Discovery u februaru , dodajući: “Nećete nas vidjeti kako ulazimo i odlazimo, u redu, mi trošimo 5 milijardi dolara više.”

Zaslav, koji će se preseliti u LA kako bi vodio kombinovani entitet, također je podijelio svoje sumnje da bi više originalnog sadržaja nužno dovelo do povećanja prihoda za firmu.

46

Vezani članci

Back To Top
Search