Koje specifikacije razmatrati kad se kupuje laptop visoke klase?

0
Kupnja laptopa u današnje vrijeme nije nimalo lak zadatak jer je na tržištu zaista velika ponuda proizvoda koji imaju mnoštvo cjenovnih rangova te razlika u izvedbama.

Kad kupujete laptop visoke klase, stvari se dodatno kompliciraju jer je zaista potrebno znati koje specifikacije smještaju određeni uređaj u tu kategoriju. Pragovi za to mogu biti zahtjevni za odrediti čak i kad ste nešto iskusniji korisnik.

U ovom tekstu navest ćemo sedam vrlo bitnih specifikacija koje je potrebno razmatrati kad se namjerava kupiti laptop visoke klase i dat ćemo kratki opis svake od njih.

prodaja laptopa

  1. Snaga procesora i grafičke kartice

Ako kupujete laptop visoke klase, vrlo vjerojatno ste već prije proučili koju kombinaciju procesora i grafičke kartice želite.

Proizvođači obično reklamiraju brzinu takta, jezgre te threadove procesora kao najvažniju stvar koja se razmatra prilikom kupnje, no u pravilu se snaga (wattage) zaboravlja kao izrazito bitan faktor.

Snaga procesora je koncept koji se također primjenjuje na grafičke kartice. Kod procesora se označuje kraticom TDP (Thermal Design Power), a u slučaju grafičkih kartica to je TGP (Total Graphics Power). Ovim se vrijednostima mjeri maksimalna snaga koju vaš procesor i grafička kartica mogu povući iz sustava.

Općenito rečeno, što se može više snage povući, to su procesor i grafička kartica moćniji. S druge strane, veliko privlačenje snage može kod uređaja imati negativan efekt na dugotrajnost baterije. Zbog toga su TDP i TGP kod laptopa obično reducirani, kad ih se usporedi s desktop računalima, kako bi se balansirala izvedba s optimalnom potrošnjom baterije.

Može se dati jedan primjer kako ove vrijednosti funkcioniraju. Možete, primjerice, vidjeti da dva laptopa imaju i7-13600K procesor i na prvi pogled ćete pomisliti da se radi o istim specifikacijama. Ako jedan od dva uređaja ima možda niži TDP, onaj drugi uređaj imat će bolju izvedbu uz nešto veću potrošnju baterije. Ista stvar je i kod grafičkih kartica. Ako dva laptopa imaju RTX 4060, njihova će izvedba biti drugačija ako su različite vrijednosti TGP-a.

Iz tog razloga vrlo je važno, povrh modela procesora i grafičkih kartica te njihovih specifikacija, gledati TDP i TGP vrijednosti.

8GB DDR5

  1. Radna memorija i pohrana

Sljedeća važna specifikacija kod laptopa visoke klase su radna memorija i pohrana.

Trenutno je najbolji format radne memorije DDR5, no potrebno je znati da to dolazi i sa specifičnom frekvencijom – brzinom na kojoj radna memorija radi. Čim je veći broj te frekvencije, izvedba radne memorije bit će bolja i cjenovno će biti skuplja.

Dobra brzina na koju bi mogli ciljati kod laptopa visoke klase je 5200 MHz. 32 GB s 5200 MHz DDR 5 RAM-a je više nego dovoljno za pokretanje bilo koje igre te izvođenje zahtjevnih profesionalnih radnih aktivnosti. U slučaju da na laptopu zaista planirate intenzivno korištenje procesora i pokretanje iznimno zahtjevnih softvera (napredno uređivanje videa, programi 3D dizajna itd.), onda više obratite pozornost na 64 GB RAM-a.

Može se reći da bi ovdje mogli proći i sa 16 GB RAM-a, ali to je možda granična vrijednost kod laptopa visoke klase i nemojte ispod toga ići.

Kad govorimo o pohrani, 1 TB NVMe SSD bi kod laptopa visoke klase trebao biti minimum. Tvrdi diskovi u 2023. godini nisu spojivi s laptopima visoke klase jer ne pružaju visoku razinu izvedbe i trebali bi ih izbjegavati.

Lenovo-ThinkPad-P16v-2023

  1. Zaslon

Zaslon je još jedan važan element laptopa koji ga pozicionira u određenu klasu.

Laptopi visoke klase, neovisno o brendu, obično imaju kvalitetne zaslone i ovdje također postoje neki benchmark minimumi.

Za početak, Full HD 1920 x 1080 rezolucija je u ovom trenutku krajnja donja granica jer takve specifikacije za buduću upotrebu neće biti dovoljne ako želite izvedbu na visokoj razini. Ona može biti u redu ako imate slabiju grafičku karticu (npr. RTX 4050), ali ne preporučujemo takve zaslone osim u slučaju da imate ograničeni financijski budžet.

S druge strane, ne trebate ciljati na 4K OLED zaslon na laptopima s uobičajenim zaslonom od 15 inča. QHD (2560 x 1440) zaslon može biti zlatna sredina jer ćete s njime moći iskoristiti puni potencijal većine modernih grafičkih kartica.

Još je jedna važna stavka kod zaslona frekvencija osvježavanja. 120 Hz je minimum kod laptopa visoke klase jer ćete s tom vrijednosti moći imati solidno iskustvo tijekom radnih aktivnosti, bilo da se radi o uređivanju videa, pokretanju simulacija ili samo surfanju webom.

Zadnje, no ne manje važno, što se mora spomenuti je omjer prikaza (display ratio). U specifikacijama pokušajte se fokusirati na 16:10 omjer prikaza jer malo više prostora vertikalno može napraviti čuda za produktivnost.

Lenovo Legion 9i
Lenovo Legion 9i
  1. Regulacija topline

O regulaciji topline kod laptopa ne može se suditi kad uređaj imate u rukama, no ovdje recenzije imaju važnu ulogu. Proizvođači mogu laptop opremiti s moćnim komponentama unutar tankog i laganog kućišta, ali njihovo hlađenje može biti pravi izazov.

Procesori i grafičke kartice u laptopima visoke klase mogu isijavati velike količine topline i na taj način troše više snage što znači da će svi slični uređaji imati ovakvu karakteristiku.

Loša termalna izvedba laptopa može donijeti brojne probleme te značajno utjecati na dugotrajnost samog uređaja.

Dakle, prije bilo kakve odluke o kupnji laptopa visoke klase informirajte se o tome kako je na njemu regulirana toplina te pronađite na internetu recenzije uređaja.

  1. Tipkovnica

Gejmeri te profesionalci koji će koristiti laptop u poslovne svrhe vide u tipkovnici izrazito bitan dio hardvera.

Tijekom kupnje laptopa visoke klase obratite pozornost na to kakvu tipkovnicu koristi. Mehaničke tipkovnice niskog profila su ovdje zlatni standard, no glavna stvar koja se razmatra je tzv. „key travel“ (udaljenost do koje se tipka mora u dubinu pritisnuti da bi se registrirao unos).

Kad „key travel“ iznosi 1.2 do 1.5 mm, to su sasvim dovoljne vrijednosti za ugodno iskustvo tipkanja.

Tipkovnice s RGB osvjetljenjem također se često mogu naći kod laptopa visoke klase, no uvijek uzmite u razmatranje da njihovo korištenje može utjecati na životni vijek vaše baterije.

Lenovo Yoga 9i priključci

  1. Situacija s portovima

Većina modernih laptopa uklanja ostale oblike portova u korist USB-C porta, što je danas razumljivo jer se na taj način možete spojiti s bilo čime te čak istodobno puniti laptop ako podržava „power delivery“ značajku.

Naravno, ostali formati portova nisu bezazleno pitanje pa tu stavku morate dobro provjeriti. HDMI i DisplayPort su iznimno važni u kontekstu prenosivosti i mobilnosti uređaja, a isto vrijedi i za Ethernet port koji će osigurati u pojedinim situacijama stabilnu i snažnu internet vezu.

Ono što zadnje preporučujemo je da bi laptop ipak trebao imati USB-A portove za spajanje flash memorije te ostale periferije na njega.

  1. Trajanje baterije

Laptopima visoke klase koji su namijenjeni za često korištenje u pokretu baterija može biti najkritičnija stavka.

Pošto se radi o uređajima čije će komponente u pravilu intenzivnije trošiti bateriju, treba dobro provjeriti ako dolaze s određenim softverima koji rad računala mogu promijeniti na „Performance Mode“ kako bi mogli dobiti optimalnu izvedbu baterije.

Baterije kod laptopa se mjere u vat-satima (Wh). Čim je ova vrijednost veća, bolji je životni vijek baterije, no isto znači i njenu veću težinu.

Laptop baterije imaju najčešću graničnu vrijednost od 99 Wh, no njih u pravilu koriste laptopi od 16 inča ili veći. Za putovanja i čestu mobilnost preporučujemo da obratite pozornost na modele od 14 inča.

S laptopima visoke klase od 14 inča nećete možda dobiti najmoćnije komponente, ali će trajanje baterije biti bolje nego kod onih koji imaju najnovije procesore i grafičke kartice. U ovom kontekstu je idealna vrijednost vat-sati od 60 do 70 pa pokušajte naći uređaj unutar ovog ranga.

Piše: Ervin Mičetić
pcchip.hr