Skip to content

Appleov iPhone 15 ne može pokretati “Apple Intelligence” mogućnost zbog ovog nedostatka!

appleov-iphone-15-ne-moze-pokretati-“apple-intelligence”-mogucnost-zbog-ovog-nedostatka!


Izgleda da je glavni problem memorija uređaja.

Kada je Apple najavio “Apple Intelligence” na WWDC 2024., izazvao je čuđenje kod mnogih riječima da sustav umjetne inteligencije (AI) nije kompatibilan s najnovijim telefonima iPhone 15 i iPhone 15 Plus. Modeli Pro i Pro Max bit će kompatibilni s novim AI mogućnostima, no nažalost standardni i Plus modeli neće imati pravo ni mogućnost korištenja Apple Intelligence.

Zašto je to tako? Zbog čega standardni i plus modeli neće imati mogućnost korištenja Appleovog Intelligence AI korisničkog sučelja? Navodno je problem u memoriji.

Naime, iPhone 15 dolazi s A16 Bionic čipom koji ima 6 GB memorije. iPhone 15 Pro, imat će A17 Pro čip s 8 GB memorije. Apple Intelligence zahtijeva uređaj s A17 Pro ili M1 čipom (najmanje), a M1 također ima 8 GB memorije.

Iz ovoga se zaključuje da Apple Intelligence mora zahtijevati 2 GB rezervne memorije ili manje. S A16 Bionic, većinu tih 6 GB memorije vjerojatno će iskoristiti drugi procesi, čime će se ostaviti vrlo malo slobodne memorije za Apple Intelligence. Uz A17 Pro i njegovih 8 GB RAM, dodatne memorije je daleko više, što je i glavni razlog zašto standardni modeli neće imati mogućnost korištenja novih Appleovih AI mogućnosti.

iphone 15 Pro Max
iphone 15 Pro Max

Veličina (memorije) je ipak bitna

To bi u ovom trenutku moglo zvučati poput nagađanja, ali Appleov analitičar, Ming-Chi Kuo podupire svoje tvrdnje s nekoliko intrigantnih točaka. Kao prvo, Kuo napominje da Apple Intelligence koristi veliki jezični model s 3 milijarde parametara, kao što je detaljno opisano na Appleovoj web stranici koji, kada je komprimiran, treba otprilike 0,7-1,5 GB rezervne memorije. Opet, to je nešto što A16 Bionic možda neće moći izdvojiti. Osim toga, M1 čip zapravo ima manju procesorsku snagu od A16 Bionic ili 11 TOPS u odnosu na 17 TOPS. To opet nalaže da procesorska snaga nije ključni čimbenik u Appleovoj odluci koja se odnosi na ukidanje A16 Bionica, uz dopuštanje M1 čipa.

Dok je govorio o procesorskoj snazi, Kuo je napravio zanimljivu usporedbu, između Apple Intelligence i Microsoftovih računala koji koriste Copilot+ alat umjetne inteligencije. Dok Apple Intelligence zahtijeva minimalno 11 TOPS procesorske snage, Copilot+ računala trebaju gotovo četiri puta više, minimalno 40 TOPS. Razlog za to jest taj što je navodno Apple Intelligence puno učinkovitiji od modela umjetne inteligencije koji se izvode na konkurentskim uređajima, otuda i njegova sposobnost rada na uređaju na nizu iPhonea, kao i jačih Mac uređaja.

Postoje i oni koji misle da je razlog zašto je Apple postavio ovako visoke standarde za svoj novi Apple Intelligence, jest kako bi natjerao korisnike na kupovinu Pro i Pro Max modela. No, to ne objašnjava zašto tvrtka nije tako rigidna po pitanju M1 sustava na čipu, odnosno uređaja koji koriste M1, sustava na čipu koji je već četiri godine star. Što su pravi razlozi ovakve Appleove politike, ne možemo sa sigurnošću znati. No ono što je sigurno, standardni i Plus modeli iPhonea 15 neće moći koristiti Intelligence AI.

Piše: Alan Milić
pcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept