Asus je predstavio Zenbook 17 Fold – prvi preklopni OLED laptop na svijetu!

asus-je-predstavio-zenbook-17-fold-–-prvi-preklopni-oled-laptop-na-svijetu!

Ova godina bi mogla biti godina preklopnih računala. U zadnje dvije godine naviknuti smo na brojne vijesti o preklopnim pametnim telefonima. Radi se o brendu koji na svim tržištima učestalo raste i ima neke sjajne proizvode poput Samsung Galaxy Z Fold 3 pametnog telefona.

Lenovo X1 Fold Preklopni zasloni koje se može nazvati računalima dosad su samo bili koncept. Rijetki su se odlučili na konkretno ulaganje u ovakve uređaje nove generacije. Jedini pravi pokušaj koji je i završio na tržištu bio je Lenovo X1 Fold model koji je imao podijeljene kritike. Druge tvrtke zasad nije potrebno spomenuti jer se i dalje samo radi o konceptima potencijalnih modela.

Već početkom 2022. godine stvari se očito mijenjaju jer je tvrtka Asus ponosno najavila dolazak „prvog preklopnog OLED laptopa na svijetu“.

Valjda je sada došao red na preklopna računala koja će svojim dizajnom i mogućnostima sigurno oduševiti brojne korisnike.

Asus Zenbook 17 FoldTvrtka Asus trenutno je jedina za ovu godinu najavila novi model preklopnog računala pod nazivom Asus Zenbook 17 Fold. To je Asusovo prvo preklopno računalo koje je predstavljeno na nedavnom eventu pod nazivom CES 2022. Asus Zenbook 17 Fold morat ćemo, nažalost, ipak malo pričekati jer je njegov izlazak najavljen za sredinu godine, no na prvi pogled radi se o vrlo moćnom uređaju s izvrsnim performansama.

Odmah je vidljivo da Asus Zenbook 17 Fold ima nešto drugačije specifikacije kada je u punoj veličini i kada je preklopljen.

Kad je u punoj veličini, radi se o dosta velikom uređaju s omjerom širine i visine slike od 4:3 i zaslonom od velikih 17.3 inča. Zaista treba posebno istaknuti ovaj zaslon jer je dovoljno da s tom veličinom pokušamo zamisliti iPad Pro i bit će nam jasno o koliko se velikom uređaju radi.

Posebnost Asus Zenbook 17 Fold modela je mogućnost njegova preklapanja i tek tada vidimo da se on može reducirati na manje dimenzije i da se odjednom gubi dojam velikog uređaja.

Prilikom preklapanja, Asus Zenbook 17 Fold smanjuje omjer širine i visine slike na 3:2, a zaslon dobiva veličinu od 12.5 inča.

Zanimljivo je da će uređaj imati softverski paket pomoću kojeg će korisnik moći odlučiti koje će se aplikacije nalaziti na pojedinoj strani preklopljenog računala.

Asus Zenbook 17 Fold ima OLED zaslon s frekvencijom osvježavanja od 60 Hz.

Bezobzira na to koju veličinu Asus računala koristite, bežična Asus ErgoSense Bluetooth tipkovnica je uvijek njegov sastavni dio. Alternativa može biti i tipkovnica na zaslonu pa će svaki korisnik sebi prilagoditi način rada.

Potrebno je naglasiti kako bežična tipkovnica predstavlja isti model koji dolazi i kod drugih Asus uređaja iz nove serije te ima ugrađeno postolje.

Uređaj je bez tipkovnice težak nešto više od kilogram i pol, a zajedno s tipkovnicom oko dva kilograma, što je prihvatljivo. Ima dva USB-C Thunderbolt utora, utor za slušalice te standardni „Power“ gumb i gumbove za podešavanje glasnoće.

Impresivno je što Asus Zenbook 17 Fold kao preklopni uređaj ima moćni Intelov Core i7 U-Series procesor dvanaeste generacije te 16 GB LPDDR radne memorije. Uređaj također dolazi s 1 TB interne memorije na SSD-u, Wi-Fijem 6 te 75 Wh baterijom.

Dodatne značajke ovog uređaja koje isto tako oduševljavaju su 65 W USB-C punjenje (Easy Charge), izvrsni zvučnici (moćni DSP čip) i Windows Hello podrška za kameru. Spomenuti Windows Hello i Harman/Kardon audio su značajke koje dobivaju Zenbook računala koja izlaze u 2022. godini i sjajno je da će ih Asus Zenbook 17 Fold također dobiti.

Asus na službenoj stranici navodi kako se dobivaju dva uređaja u jednom, a to istodobno povlači sa sobom mogućnost stvaranja radne površine na više zaslona.

Pomoću korištenja ScreenXpert softvera korisnik kod Asus ZenBook 17 Fold računala ima mogućnost korištenja jednog zaslona u njegovoj punoj veličini, a kada je preklopljen ima mogućnost korištenja zaslona podijeljenog na dvije ili tri cjeline (jedan dio preklopljenog uređaja moći će biti podijeljen u dva dijela).

Raznolikost i inovativnost vizualnog prikaza dobiva dodatnu dimenziju prilikom samog postavljanja uređaja. Asus ZenBook 17 Fold možete postaviti kao laptop, PC računalo, tablet, pametni telefon ili u obliku knjige.

Uređaj također ima senzor boje prema kojem se ona prilagođava ambijentalnom svjetlu kako bi rad bio ugodniji, što je nešto slično kao Appleov True Tone na iPadu. Na službenoj Asusovoj stranici navodi se kako Asus Zenbook 17 Fold ima OLED zaslon koji emitira 70 posto manje nijansi plavog svjetla od svakog LCD zaslona.

Kamera uređaja ima 5 MP i može izvrsno poslužiti za videopozive ili online sastanke pošto je u uređaju ugrađeno AI poništavanje buke kako bi iskustvo razgovora bilo na još višoj razini.

Radi se o HD infrared kameri koju pokreće tehnologija pod nazivom Intel visual sensing controller pomoću koje se primjećuje kad se korisnik makne od uređaja te se on automatski zaključava. Isto tako se automatski otključava kad se korisnik vrati. Zanimljivo je da će se zaslon zatamniti kad korisnik ne gleda u njega kako bi se napravila ušteda kod trošenja baterije.

Asus ZenBook 17 Fold dolazi opremljen s Windows 11 Pro operativnim sustavom, a korištenje Glide X alata za dijeljenje ekrana donijet će još dodatni radni prostor i pokazati pravu multifunkcionalnost uređaja.

Asus isto tako navodi kako je uređaj prošao mnogobrojna testiranja (ispitivanje preklapanja u 30.000 ciklusa) i potvrđuje kako se radi o zaslonu koji je izrađen od kvalitetnih materijala te kako će ga se moći dugotrajno koristiti.

Prve informacije govore kako je Asus ZenBook 17 Fold sjajan uređaj, a više o njemu možete pročitati na službenoj Asusovoj stranici.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top