Skip to content

Automatske BIOS nadogradnje kvare HP ProBook laptope – što se događa?

automatske-bios-nadogradnje-kvare-hp-probook-laptope-–-sto-se-dogada?


Krajem svibnja, jedan od korisnika na HP-ovim forumima za podršku prijavio je da je forsirano automatsko ažuriranje BIOS-a u potpunosti „brickalo“ njegov HP ProBook 455 G7. Nedugo zatim, brojni drugi korisnici su se javili sa sličnim iskustvima.

E sada. Stavimo malo stvari u kontekst. Ako ste ikada ručno ažurirali BIOS na svom računalu, sigurno se sjećate da obično postoji čitav niz upozorenja protiv izvođenja takvih ažuriranja dok: baterija računala nije napunjena, računalo nije uključeno ili dok se u pozadini izvode taskovi koji bi mogli ometati ažuriranje sistemskih datoteka.

BIOS se generalno smatra jednom od najosjetljivijih komponenti vašeg sustava, a neočekivani problemi najčešće rezultiraju blokadom ili čak oštećenjem sustava poput primjera u našem naslovu. Ovo sada već opće znanje o BIOS softveru bi dakle učinilo automatske, forsirane BIOS nadogradnje stvarnim problemom koji moramo spomenuti, pa čak i da takve nadogradnje ništa ne kvare.

HP ProBook 455 G7
HP ProBook 455 G7

Korisnik bi trebao imati mogućnost da ručno instalira, odnosno pripremi svoj sustav za BIOS nadogradnju – to je ključno za sprječavanje takvih problema.  Neki korisnici čak ističu da su ova automatska ažuriranja toliko „nasilna“ da čak startaju na prijenosnim računalima koja se upale s minimum baterije i ako je suditi po forumu – to je jedan od najčešćih razloga za nezadovoljstvo korisnika.

HP za sada nije dao nikakav službeni komentar, a budući da je ovo ažuriranje forsirano i na prijenosnim računalima iz 2020. godine, ovaj problem je oštetio i ona računala izvan garantnog roka. Korisnici na forumu koji su prijavili problem tvrde da nisu dobili nikakvu podršku od HP-a i čini se da samo specijalizirani hardver za reprogramiranje ROM-a nudi nekakvo rješenje.

Sve u svemu, ovo nije baš sjajna stvar za HP i njihovu praksu ažuriranja BIOS-a. Tako osjetljiva stvar je odavno trebala biti u fokusu odgovornih, a izostanak toga jasno vidimo kod ovakvih problema koji nastaju s forsiranim, pogrešnim BIOS ažuriranjima koja doslovce uništavaju uređaje. Neki korisnici čak prijavljuju slične probleme s nekim HP stolnim računalima, ali se čini da su u ovom slučaju HP ProBook 455 G7 modeli daleko najviše pogođeni.

Ne preostaje ništa nego nadati se da će HP uskoro poduzeti ozbiljnje mjere da ispravi ove greške. Kupci zaslužuju bolje od forsiranih ažuriranja koja kvare hardver koji su platili, makar to bio laptop iz 2020.  Ovako sumnjam da će se vratiti kada dođe vrijeme za novi Ultrabook ili bilo kakav drugi profesionalni laptop.

Piše: Niko Barbarić
pcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept