EU odlučila: Univerzalni USB-C punjač za sve telefone

Konačno je donešena odluka o univerzalnom USB-C punjaču koja će obradovati korisnike mobilnih telefona i tableta.Zemlje članice EU dogovorile su se o jedinstvenom punjaču za elektronske uređaje, na osnovu kojeg će pregovarati sa Evropskim parlamentom .Zajednički stav, koji su doneli ambasadori država članica u Komitetu stalnih predstavnika (Coreper), je mandat koji omogućava predsedništvu Saveta da započne pregovore sa Evropskim parlamentom .Evropska komisija je 23. septembra prošle godine predložila rešenje za punjenje elektronskih uređaja poput mobilnih telefona i tableta, koji bi svi trebalo da imaju USB ulazni slot tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača.

Komisija je predložila da USB tip C treba da bude standardni slot za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prenosivih zvučnika i konzola za video igre.Jedinstveni USB-C slot će omogućiti potrošačima da pune uređaje sa istim USB-C punjačem, bez obzira na marku uređaja.Prodaja punjača biće odvojena od elektronskih uređaja, što znači da pri kupovini novog uređaja uz njega neće biti punjač nego će om posebno kupovati,što bi trebalo da smanji količinu elektronskog otpada.

Prema procenama, potrošači u EU mogli bi uštedeti 250 miliona evra godišnje na nepotrebnim kupovinama punjača.Komisija od 2009. godine pokušava da reši problem jednog punjača za elektronske uređaje.Najveći protivmik univerzalnog punjača već godinama je popznati američki proizvođač Apple.Većina telefona danas koriste mikro-USB slot za punjenje, ali ne i Appleov iPhone, koji se ne može puniti punjačem koji koriste Android uređaji.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top