Evo koliko će koštati Apple da napravi iPhone 15 Pro Max

0
evo-koliko-ce-kostati-apple-da-napravi-iphone-15-pro-max


Sudeći prema dosadašnjim glasinama postoji velika mogućnost da će Apple morati povećati cijene za nadolazeći iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, nagovještavajući da će ljubitelji iPhonea morati pripremiti svoje novčanike ako žele iskusiti Appleov najnoviji i najbolji model telefona. Ovo povećanje cijene bit će uzrokovano povećanjem proizvodnih troškova, a u nastavku pročitajte procjene o tome koliko bi kompaniju trebalo koštati izrada svakog iPhonea 15 Pro Max.Priča se da će troškovi proizvodnje iPhonea 15 Pro Max porasti za 20%, što će vjerojatno rezultirati i jednakim povećanjem maloprodajne cijene

Veći broj ekskluzivnih značajki koje dolaze na iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max znači da Apple neće imati izbora osim da svojim kupcima naplati nešto veći iznos. Ranije brojke su pokazale da bi izrada mmWave 5G verzije iPhonea 14 Pro Max koštala Apple 474 dolara za model od 128 GB.

Povećanje proizvodnih troškova od 20 posto znači da bi Apple morao platiti dodatnih 94,8 dolara, a Bill of Materials (BoM) nadolazećeg vrhunskog modela iznosi 568,8 dolara. S premijom od 94,8 dolara, čak i da Apple naplati kupcima dodatnih 100 dolara ili 1199,99 dolara za 128GB, mmWave 5G varijantu iPhonea 15 Pro Maxa, tehnološki div jedva da bi zaradio dovoljno, jer čak i uz poskupljenje od 100 dolara, dodatnih 94,8 dolara košta koje Apple mora platiti dobavljačima, zaradio bi samo 5,2 dolara po prodanoj jedinici.

Nismo uzeli u obzir dodatne troškove marketinga, logistike, razvoja softvera, istraživanja i razvoja i druge troškove, pa bi ukupni račun mogao biti znatno veći. Pa zašto bi Apple stvarno bio prisiljen podići cijenu iPhonea 15 Pro Max? Osim makroekonomskih uvjeta, trošak korištenja vrhunskog hardvera dovest će do ove razlike u cijeni. Rečeno je da će vrhunski model iPhonea koristiti zaslon bolje kvalitete i 3nm A17 Bionic SoC, a očekuje se da će ove dvije stvari činiti najveći dio troškova.

Uz to, iPhone 15 Pro Max također će se isporučivati s periskopskim zum objektivom i reklamirat će debljinu okvira od 0,06, tako da obje promjene zahtijevaju mnogo resursa za implementaciju. Apple je držao cijenu od 999 dolara dosljednom nekoliko godina, ali mnoštvo globalnih promjena i drugih čimbenika prisilit će tvrtku na dodatna poskupljenja svojih proizvoda.

Piše: D.M.
pcchip.hr