MacBook Pro OLED: sve informacije na jednome mjestu!

macbook-pro-oled:-sve-informacije-na-jednome-mjestu!


Iako su mnogi Appleovi konkurenti prijenosnih računala već prihvatili OLED zaslone, Apple se čvrsto zadržao na mini-LED-u u svom MacBooku Pro, uz vrlo dobre rezultate. No, šuška se da Apple radi na nečemu još boljem: vlastitom brendu OLED zaslona koji bi MacBook Pro mogao podići na višu razinu. Premda je još rano i iako tek kruže određene glasine, ali čini se da se nešto veliko definitivno sprema. Što se točno sprema i što se sve najavljuje moći ćete pročitati u nastavku.

 

Cijena i datum izlaska

Trenutačno postoji jako puno neizvjesnosti oko buduće potencijalne cijene OLED MacBooka Pro. No, možemo se poslužiti prošlim primjerima kao vodiljama. Na primjer, kada je Apple obnovio MacBook Pro s 14-inčnim i 16-inčnim mini-LED panelima 2021., povisio je cijenu za 100 USD. S obzirom na to, taj model donio je mnoštvo novih obilježja, uključujući nove Appleove silikonske čipove i zaslon s urezima. Ovaj put, ako Apple samo nadogradi zaslon na OLED i zadrži sve ostalo isto, cijena se možda neće promijeniti. Ako, iskoristi priliku za nadogradnje opsežnijeg tipa, ne bi nas trebalo iznenaditi ako se cijena malo poveća.

Kada bi točno mogao izaći na tržište novi model? Sve ovo je još jako nejasno da bi se o tome moglo precizno govoriti. Trenutno postoji nekoliko mogućih datuma izdavanja. Prema korejskom izdanju ETNews, Apple će lansirati OLED 16-inčni MacBook Pro negdje iduće godine a zatim će ga pratiti s 14-inčnom verzijom godinu dana kasnije. No, industrijski analitičari Omdia misle da će oba modela prijeći na OLED 2026. godine. Ali, to nisu sva predviđanja. Poznati analitičar Ross Young rekao je da Apple planira lansirati OLED MacBook Pro 2026. ili 2027., dok novinska stranica The Elec vjeruje da je 2027. godina na koju će trebati obratiti pozornost.

S Appleom je obično najbolje oprezno pristupiti datumima izlaska. Tvrtka radije čeka još malo i dobije pravi proizvod umjesto da žuri na tržište s poludovršenim ili da stvar bude gora, nedovršenim uređajem. S obzirom na sve ovo, datum lansiranja uređaja mogao bi pasti negdje u 2026. ili 2027. godini.

 

OLED-Macbook-Pro

Dizajn i obilježja

S obzirom na to koliko dugo ćemo vjerojatno morati čekati dok ne vidimo prvi OLED MacBook Pro, teško je s puno pouzdanja predvidjeti njegov dizajn. Apple je posljednji put redizajnirao MacBook Pro 2021., tako da bi do 2026. ili 2027. moglo doći do mnogih izmjena. Možda će tada konačno moći ukloniti i stanoviti ”notch” ili usjek i staviti Face ID sustav kamere ispod zaslona, ali to su za sada samo nagađanja. Možemo biti sigurniji što će OLED paneli donijeti.

U usporedbi s mini-LED-om, OLED nudi poboljšanu svjetlinu, kontrast, točnost boja i trajanje baterije, što su sve stvari koje bi se svidjele ciljanoj publici MacBook Pro-a. No budući da je riječ o Appleu, tvrtka će vjerojatno htjeti ugraditi nekoliko vrhunskih dodataka kako bi privukla potencijalne kupce. I s tim u vezi, Young je tvrdio da će prvi Appleovi OLED paneli doći s nekoliko novina, s kojima će se Apple moći pohvaliti. Konkretno, on misli da će to biti “prvi OLED tableti s LTPO, da će se raditi o najsvjetlijem i najdugovječnijem OLED-u na tabletima, da će to biti najlakši i najtanji OLED u tabletima i da će zbog toga biti veće kvalitete u odnosu na ono što budu nudili konkurenti.

Youngova objava u znači i to kako on misli da će Appleovi OLED zasloni biti vrlo učinkoviti u pogledu trajanja baterije, dok će se u isto vrijeme moći pohvaliti izvrsnom svjetlinom i da stvar bude bolja, bit će vrlo lagani i tanki. Iako je komentirao o OLED panelima koji se posebno odnose na iPad Pro, ne bismo se iznenadili kada bismo vidjeli sličnu tehnologiju i na MacBook Pro.

No, to nije sve. Novinar Bloomberga Mark Gurman predvidio je da bi Apple mogao lansirati MacBook sa zaslonom osjetljivim na dodir već iduće godine. Ako se to pokaže točnim, lako bismo mogli vidjeti kako Apple dodaje tu tehnologiju na OLED MacBook Pro.

Što je s čipom koji pokreće sve ovo? To je teže predvidjeti, ali možemo dati utemeljenu pretpostavku. Postoje izvješća da Apple želi prebaciti svoja Mac računala na godišnji ciklus nadogradnje, koji bi mogao početi ove godine. Ako je tako, OLED MacBook Pro mogao bi doći s čipom serije M6 ili M7 ako bude objavljen 2026., odnosno 2027. godine.

 

 

MacBook Pro neće biti jedini uređaj koji će dobiti OLED

Sudeći prema glasinama, Apple ne planira ograničiti svoje OLED panele na MacBook Pro. Točnije, mogao bi ih ugraditi u gotovo svaki uređaj koji planira proizvesti. I dok iPhone pametni telefoni sada već godinama koriste OLED zaslone, većina drugih Appleovih uređaja i dalje koristi LCD-ove, ali ne zadugo. Trenutačno postoje dva glavna nacrta za Appleov budući plan, jedan dolazi od ETNewsa, a drugi od Omdije. Počevši od ETNewsa, ovaj izvor vjeruje da će Apple implementirati OLED na sljedeće uređaje:

  • iPad Pro ove godine.
  • 16-inčni MacBook Pro za 2025.
  • 14-inčni MacBook Pro, 13-inčni i 15-inčni MacBook Air, 11-inčni iPad Air i 8,7-inčni iPad mini u 2026.
  • 12,9-inčni iPad Air, nadograđeni iPad Pro u 2027.

 

Omdia vjeruje u ovakav plan što se tiče Applea i OLED ploča:

  • iPad Pro u ovoj godini.
  • 14-inčni i 16-inčni MacBook Pro i 11-inčni iPad Air u 2026.
  • 13-inčni i 15-inčni MacBook Air, nadograđeni iPad Pro, iPad mini, sklopivi 20-inčni iPad Pro i dva samostalna zaslona (32-inčni i 42-inčni) u 2027.

 

Omdia je ranije objavila izvješće u kojem se tvrdi da Apple radi na OLED iMac-u u tri veličine: 27 inča, 32 inča i 42 inča i da su navodno sva tri modela planirani za 2027. No, nije jasno jesu li posljednja dva isti uređaji jer 32-inčni i 42-inčni samostalni OLED zasloni za koje je Omdia isto tako objavila da izlaze na tržište te godine.

 

 

Piše: Alan Milić
pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top