Motorola radi solidne telefone i na to bi trebali obratiti pozornost. Donosimo više detalja o prednostima i nedostacima ovih uređaja

0
motorola-radi-solidne-telefone-i-na-to-bi-trebali-obratiti-pozornost.-donosimo-vise-detalja-o-prednostima-i-nedostacima-ovih-uredjaja
Motorola radi solidne telefone i na to bi trebali obratiti pozornost. Donosimo više detalja o prednostima i nedostacima ovih uređaja


  • TweetNa aktualnom tržištu pametnih telefona Xiaomi, Samsung, Apple ili Google su brendovi o kojima ćete najčešće čuti vijesti i koji se redovito smještaju u kategoriju kvalitetnih uređaja. N

aravno, postoje još neki brendovi koji se redovito spominju i koji imaju svoju ponudu, no tržište se zadnjih godina promijenilo. Prošli su dani kad su tvrtke poput LG-ja ili HTC-a imale status velike konkurencije, no trenutno svjedočimo i suprotnom primjeru. Motorola pametni telefoni rastu iz godine u godinu, a u ovom trenutku možemo konstatirati kako se radi o solidnim uređajima o čijoj bi kupnji itekako mogli razmisliti.

Motorola Razr 40 Ultra (2)

Prednosti i nedostaci

Kao i svaki drugi brend, Motorola pametni telefoni imaju svoje prednosti i nedostatke. Njihovo testiranje može biti zahtjevno jer se tijekom godine izbacuje veliki broj Motorola uređaja, no dali smo si truda te uspjeli izdvojiti ono najvažnije o njima i naknadno navesti najkvalitetnije u 2023. godini.

 

Koje su prednosti Motorola telefona?

Motorola Razr 40 Ultra ekran

Motorola telefoni imaju jednostavno Android sučelje

Ovo jednostavno znači da tvrtka nije napravila mnogo intervencija u Android operativni sustav kako bi ga dodatno prilagodila. Na Motorolinim telefonima Android je jednostavan, lak za upotrebu i možemo reći da se ovdje radi o njegovoj bazičnoj varijanti (Stock Android). S vremena na vrijeme se pojavi nešto bloatwarea, no to se vrlo lako može ukloniti. Stock Android na Motorolinim telefonima je brži, daje mogućnost bolje izvedbe i korisnici izbjegavaju situacije prilagođenih verzija Androida u kojima se neke zadane aplikacije ne mogu brisati.

 

 

Motorola telefoni često dolaze s 256 GB interne memorije

Ne može se reći da baš svaki Motorola telefon ima ovoliko prostora za unutarnju pohranu, no većina novih uređaja ima kapacitet veći od 128 GB.

 

Motorola telefoni imaju jedne od najboljih baterija na tržištu

U ove tanke telefone smještaju se velike baterije koje, prema provedenim testiranjima, vrlo često mogu izdržati puna dva dana korištenja, a sve to samo s jednim punjenjem. Čak ni konkurencija se ne može pohvaliti da ovoliki broj uređaj ima toliko izdržljive baterije i toliki kontinuitet u svojoj ponudi.

Motorola Moto E6

Kvaliteta izrade

Mnogi se korisnici slažu kako je kvaliteta izrade Motorola telefona na višoj razini, a to se posebno odnosi na situaciju kad se uspoređuju s telefonima konkurencije koji su unutar istog cjenovnog ranga. Ovi su telefoni dugotrajni i tvrtka kod dijela njih zaista nudi vrlo dobar hardver.

 

Pristupačna cijena

Poznato je da Motorola ima neke od najboljih budget telefona na tržištu. Pogotovo se to odnosi na srednji rang telefona gdje zaista postoje izvrsni uređaji koji imaju mnoštvo značajki za iznimno povoljnu cijenu. Posebno treba obratiti pozornost na akcije Motorola telefona koje su jako česte.

 

Prilagođene značajke

Motorola ima zanimljive značajke na svojim telefonima, a radi se o prilagođenim aplikacijama pod nazivom „Moto“. Na primjer, Moto Voice omogućuje korisnicima interakciju s telefonom putem glasovnih naredbi, Moto Display prikazuje obavijesti na zaključanom zaslonu, a Moto Assist radi kao jako praktični asistent za uređaj.

 

Praćenje trendova

Motorola konstantno ulaže u nove tehnologije pa tako njeni flagship i budget modeli redovito imaju 5G povezivost. Najnoviji modeli imaju najnaprednije procesore, izvrsne zaslone, vrlo kvalitetan hardver, otporni su na vodu i prašinu te redovito dolaze s bežičnim punjenjem.

 

Motorola Razr 40 Ultra ekran veliki

Koji su nedostaci Motorola telefona?

 

Softver na Motorola telefonima treba još dorade

Tvrtka ulaže u razvoje softvera i napreduje u tom polju, no vidljiva je prilična razlika u odnosu na konkurenciju. Iako se stalno obećava kako će Motorola telefoni dobivati tri velika Android ažuriranja te sigurnosna ažuriranja u vremenskom razdoblju od četiri godine, još uvijek se to odnosi samo na manji broj uređaja i vidljiv je zaostatak za ostalim brendovima. Možda i najgori dio odnosi se na Moto G seriju koja dobiva samo jedno veliko Android ažuriranje uz tri godine sigurnosnih ažuriranja.

 

Nedostaci u dizajnu

Iako smo ranije naveli kako se kod flagship modela prati nova tehnologija, kod većine Motorola uređaja ipak se radi o dizajnu koji nije baš atraktivan. Motorola telefone sigurno nećete primijetiti po dizajnu i u tom segmentu nisu usporedivi s konkurencijom.

Motorola Moto G54

Kamere ne dostižu najviše kvalitete

Iako Motorola telefoni imaju solidne kamere, one se nikako ne mogu uspoređivati s kvalitetom kakvu možemo vidjeti kod Samsunga ili Googlea. Moći ćete napraviti dobre fotografije na Motorolinim telefonima, ali za profesionalne fotografije ili video snimke morat ćete potražiti uređaje drugih brendova.

 

Nema mogućnosti always-on značajke kod zaslona

Većina Android telefona ima opciju uključivanja Always-on-Display značajke tj. zaslona koji je uvijek uključen te prikazuje sat. Motorola ima tzv. „Peek Display“ kod kojeg se mora pomaknuti telefon ili pritisnuti zaslon da bi se vidjelo vrijeme ili obavijesti.

 

Telefoni Moto G serije nemaju NFC

NFC (Near-field communcation) senzori omogućuju korištenje beskontaktnog plaćanja u trgovinama. Telefoni ostalih brendova u rangu jeftinijih uređaja čija je cijena oko 200 eura redovito imaju ovu mogućnost, no Motorolina Moto G serija većinom to nema.

U nastavku ovog teksta pročitajte koje smo Motorola telefone izdvojili kao najbolje u 2023. godini.

Piše: Ervin Mičetić

  • Tweet
pcchip.hr