Novi iPhone 15 je tu i sa sobom donosi nekoliko potencijalnih problema

0
novi-iphone-15-je-tu-i-sa-sobom-donosi-nekoliko-potencijalnih-problema
Novi iPhone 15 je tu i sa sobom donosi nekoliko potencijalnih problema


Kupujete novi iPhone? Pripazite na nekoliko detalja koje su prijavili korisnici.

Prvi iPhone 15 i iPhone 15 Pro mobilni telefoni počeli su pristizati u ruke onih koji su na vrijeme obavili prednarudžbe i dok je većini to bio razlog za slavlje, neki korisnici ipak su prijavili određene probleme,  a neka testiranja otkrila su i zanimljive nedostatke.Možemo izdvojiti tri značajna problema s novim Appleovim telefonima. Prvi od njih je greška kod postavljanja novog uređaja na koju je Apple sada već službeno odgovorio. Naime, zbog ove greške iPhone 15 bi se nekim korisnicima zamrznuo kada bi pokušali izravno prenijeti podatke sa svog starog uređaja na novi – dapače, isti problem se događao i korisnicima koji su kupili Pro Max verziju.

Apple je žurno izbacio nekoliko manjih ažuriranja „firmware-a“ (iOS 17.0.1 i iOS 17.0.2) kako bi riješio ovaj problem i za sada se čini kako su u tome uspjeli. Dakle, ako ste upravo otpakirali svoj novi iPhone 15, provjerite je li vaš stari iPhone ažuriran na najnoviji firmware tako što ćete otići na: Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera. Iz tvrtke su za ovaj problem uključili i podršku na svojim mrežnim stranicama.

Drugi „problem“ o kojem se naširoko izvještava vezan je uz iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max. Neki korisnici primijetili su kako je završna obrada od titanija iznimno sklona mrljama od prstiju. Kao i kod ranije spomente greške u postavljanju novog uređaja, Apple nije gubio vrijeme pa je već „support“ dokument koji spominje ovaj problem već sada dostupan.

iphone-15-pro-max PREGRIJAVANJE

U službenom očitvanju stoji da bi kod korištenja iPhone 15 Pro i 15 Pro Max “ulje s kože prstiju moglo privremeno promijeniti boju vanjskog oboda telefona”. Ključna riječ ovdje je “privremeno”, a Apple ljudima preporučuje da koriste “meku, blago vlažnu krpicu koja ne ostavlja dlačice” kako bi titanijskim dijelovima vratili onaj sjajni novi izgled. Naravno, sve ove probleme možete jednostavno izbjeći tako da iPhone 15 Pro ubacite u kakvu zaštitnu maskicu, međutim, to svakako oduzima od samog iskustva korištenja takvog uređaja. Izbor je na vama.

Posljednji problem s novim uređajima je zapravo kontrole kvalitete. Trenutačno se još uvijek sve temelji na sporadičnim primjerima, međutim nekoliko izvješća Appleovih preprodavača i korisnika navode da prvi primjerci iPhone 15 Pro i Pro Max stižu s raznim tvorničkim greškama.

Među njima je problem zaslona koji nije ispravno poravnat s rubovima telefona, prašina unutar leće telefoto kamere i razni drugi znakovi kozmetičkog oštećenja. Neki korisnici su čak prijavili kako je njihov mobitel stigao s napuknutim stražnjim staklom. Izdržljivost uređaja je također dovedena u pitanje nakon što u jednom od testiranja iPhone 15 Pro Max jako loše prošao na testu savijanja. Naime, nakon što je uređaj zadovoljio na „scratch“ testovima kamere i kućišta, u posljednjem testu je prilikom namjernog savijanja uređaja stražnje staklo napuklo prilično brzo i bez previše sile.

Navedeno je kako je potencijalni razlog za to novi okvir od titanija koji za razliku od aluminija ima pet puta veću čvrstoću i samim time manji elasticitet. Za usporedbu, manji model iPhone 15 Pro je na istom testu zadovoljio i nije imao nikakvih problema s pucanjem kućišta. Svakako, navedene rezultate treba uzeti sa zrnom soli budući da malo tko uistinu na taj način savija svoj mobitel, ali situacija nije u potpunosti nemoguća, primjerice ako korisnik sjedne na mobitel koji je spremljen u stražnjem džepu.

Međutim,  ako usporedimo lansiranja prethodnih generacija iPhone uređaja koja također nisu išla savršeno glatko, nema razloga vjerovati kako se ovi problemi po važnosti razlikuju od onih iz prethodnih godina i za očekivati je da će svi s vremenom biti „ispeglani“.  Sjetimo se samo „out of the box“ problema s  iPhone-om 14 i drhtavim ili mutnim slikama koji je riješen jednim od ažuriranja. Isto tako, iPhone 13 Pro je stigao s problemom kompatibilnosti ekrana od 120 Hz s određenim aplikacijama.

Ono što potencijalno zabrinjava kod iPhone 15 modela je činjenica da iako su standardni iPhone 15 i iPhone 15 Plus uređaji opremljeni USB-C priključkom, prijenos podataka preko kabela ostao je ograničen na USB 2.0 brzine do 480 Mbps, što je jednako kao kod Lightning priključka na prethodnim iPhone uređajima, što je u najmanju ruku nezadovoljavajuće za uređaj u tom cjenovnom rangu.

Dakle, samo sretnici koji se odluče za „high-end“ verzije uređaja, odnosno iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, koji su također opremljeni USB-C priključkom, mogu se radovati jer će njihovi uređaji podržavati USB 3 brzine prijenosa podataka do 10 Gbps putem kabela. No, kao što je to čest slučaj kod Apple-a, za to će biti potreban poseban kabel.

Mnogo je detalja na koje treba pripaziti kod kupnje, neki su objektivno važni za sve korisnike dok su neki stvar osobnog doživljaja. Svakako, nije za sumnjati da će korisnici koji su vjerni Apple-u i naviknuti na rad u tom okruženju biti zadovoljni svojim novim uređajima i ništa od navedenog ih neće spriječiti u kupnji. Koliko smisla ima „upgrade“ s prošlog modela – još nam ostaje za vidjeti.

Piše: Niko Barbarić
pcchip.hr