Početna Vijesti Masovne žalbe korisnika na novi iPhone 15

0
Apple (Epl) je nedavno pustio u prodaju svoj najskuplji telefon do sada. Iako bi mnogi pomislili da se radi i o najboljem, žalbe korisnika pljušte na sve strane.
 
Kupci su se žalili na više problema sa najnovijim Ajfonima, uključujući pregrevanje, bagove, savijanje, krhkost kućišta i promenu boje titanijumskog okvira.
 
Dve najskuplje opcije u seriji – Ajfon 15 Pro i Pro Maks, čije cene dostižu neverovatnih 1.600 EUR, izgleda da su najveći izvor frustracije.
 
– Imam osećaj da će Ajfon 15 postati najveći Eplov promašaj u istoriji – napisao je na X-u jedan od nezadovoljnih korisnika.
 
 
Pregrevanje
 
Veliki broj korisnika je primetilo da se Ajfon 15 Pro pregreva nakon samo nekoliko minuta.
 
– Titanijum Ajfona 15 Pro se previše greje, toliko da ga je teško držati u ruci. Pregreva se nakon dvominutnog poziva – napisao je nezadovoljni korisnik na X-u.
 
Korisnici u Eplovoj onlajn zajednici podrške takođe su primetili isti problem sa novim telefonima.
 
– Danas sam dobio Ajfon 15 Pro. Telefon se toliko greje da ne mogu ni da ga držim u ruci! Nadam se da će Epl ovo nekako da reši – naveo je jedan član.
 
Drugi je dodao: – Isto se i meni dešava, a upravo sam dobio telefon.
 
Kineski tehnološki bloger Geekerwan otkrio je testiranjem da Ajfon 15 Pro dostiže nove maksimume temperature za samo 30 minuta.
 
– Površinska temperatura Ajfona 15 Pro oborila je novi rekord u mom iskustvu sa Ajfonima, dostigavši neverovatnih 48°C – rekao je on u video snimku na Jutjubu.
 
On je sugerisao da tu toplotu generiše A17 Pro čipset koji je zadužen za izuzetne performanse ovog telefona, ali i nove AI mogućnosti.
 
 
Titanijum menja boju
 
Za razliku od “standardnih” modela, skuplji Ajfon 15 Pro asortiman koristi titanijum, umesto nerđajućeg čelika kod prošlogodišnjih modela.
 
Korisnici društvenih mreža su podelili slike telefona sa značajnom promenom boje, dok je jedan tvitovao da mu deluje “pomalo nenormalno, s obzirom na cenu uređaja”.
 
Epl je, u dokumentu podrške koji je objavljen za novu liniju Ajfona 15, priznao da “ulje sa kože može privremeno da promeni boju spoljne titanijumske trake”.
 
– Brisanje Ajfona mekom, blago vlažnom krpom koja ne ostavlja dlačice vratiće originalni izgled – pojašnjava Epl.
 
Titanijum inače ima zanimljivu sposobnost da pokaže “interferentne boje” pri zagrevanju, koje mogu učiniti da površina izgleda kao duga.
 
 
Nikakva izdržljivost – može da se slomi rukama
 
Ako plaćate preko 1.500 EUR za telefon, očekivali biste da bude prilično izdržljiv. Međutim, Ajfon 15 Pro Maks se može razbiti golim rukama, pokazuju snimci.
 
Američki jutjuber JerryRigEverything testirao je najnovije Ajfone u svom prepoznatljivom “Testu izdržljivosti”. Uz blago savijanje, zadnje staklo Ajfona 15 Pro Maks se razbilo.
 
On je rekao da je “pomalo zapanjen” rezultatima testa i da to nije očekivao. Takođe je spekulisao da staklo tako lako puca zbog toga što je titanijumski okvir manje fleksibilan od aluminijuma i nerđajućeg čelika koji su korišćeni na prethodnim modelima.
 
Epl je koristio titanijum za ovogodišnju Pro seriju delimično zbog odličnog odnosa izdržljivosti i mase, u odnosu na bilo koji drugi metal. To je trebalo da im omogući da naprave telefon koji je istovremeno lagan i izdržljiv.
 
 
 
Softverski bagovi
 
Ajfon 15 je takođe isporučen sa greškom u svom softveru “koja je mogla da pokvari uređaj”, kako je rekao Blumbergov stručnjak za Epl Mark Gurman. Svi modeli Ajfona 15 su opremljeni novim operativnim sistemom, iOS 17.
 
iOS 17 je imao tri bezbednosne greške zbog kojih su uređaji bili izloženi opasnom malveru. Epl je odmah potom da izbacio dva ažuriranja kako bi rešio probleme. Prvo ažuriranje (iOS 17.0.2) za najnovije Ajfone i drugo ažuriranje (17.0.1) koje je prepravilo propuste na ranijim modelima Ajfona koji takođe mogu da pokreću iOS 17.
 
Iako su bezbednosni problemi rešeni, mnogi korisnici se i dalje žale na bagove u samom sistemu.
 
iOS 17 je objavljen 18. septembra, nekoliko dana pre nego što je Ajfon 15 pušten u prodaju.
 
 
“Sakupljač prašine”
 
Slike na mreži takođe pokazuju da se prašina skuplja u uglovima Pro modela, uključujući prostor između okvira i zadnje strane.
 
– Izgleda da pojedini Ajfon 15 Pro imaju neki nesklad okvira i ekeana. Vidi se prljavština ispod kamere, ogrebotine na ekranu i znaci oštećenja u raznim oblastima, postoje izveštaji o mehuricima i promenama boje – rekao je X korisnik @MajinBuOfficial.
 
– Ovo se dešava za jedinice namenjene za tržišta SAD, Kine i EU.
 
On je nastavio da spekuliše da postoje loše procedure protiv prašine u fabrikama koje proizvode nove Ajfone u Indiji i Kini.
 
Čini se da korisnici do sada jedino nisu imali mnogo problema sa najznačajnijom promenom na svim modelima Ajfona 15 – uvođenjem USB-C porta za punjenje.
 
ekapija.com