Njemački DVB-I pilot osvaja IBC Innovation Award

0

Dobitnik specijalne nagrade za inovacije IBC 2023 je njemački DVB-I pilot, inicijativa koja okuplja više dionika iz njemačke medijske industrije, uključujući emitere, proizvođače uređaja, dobavljače softvera i istraživačke institucije.

Objavljen kao otvoreni standard od strane ETSI-a, specifikacija otkrivanja usluge i metapodataka programa za DVB-I pruža mehanizam usmjeren na internet za signaliziranje i otkrivanje televizijskih usluga, bilo da se isporučuju preko IP mreža ili tradicionalnih mreža emitiranja, i omogućava im da budu predstavljene u na jedinstven način. Svaki odgovarajući prijemnik – od televizora do ličnih potrošačkih uređaja – može prikazati servisne liste i elektronske programske vodiče (EPG) koristeći informacije u XML formatu. Posjedovanje jednog formata podataka koji je kompatibilan sa svim potencijalnim tipovima prijemnika znači smanjene troškove i složenost toka posla, prema partneru projekta DVB.Prva faza njemačkog DVB-I pilota , koja je trajala od septembra 2022. do marta 2023. godine, imala je za cilj razviti zajedničko razumijevanje funkcionalnosti DVB-I i istražiti kako bi mogao poslužiti promjenjivim zahtjevima njemačkog televizijskog tržišta. Druga faza bi trebala biti pokrenuta na IBC 2023 u septembru.

“Ova nagrada predstavlja zasluženo priznanje dionicima uključenim u njemački DVB-I pilot,” rekao je predsjednik DVB-a Peter MacAvock. “Učešće predstavnika iz cijelog lanca vrijednosti, uključujući, najvažnije, javne i privatne emitere, pomoglo je da se pokaže da DVB-I može biti rješenje za mnoge izazove s kojima se industrija danas suočava. U ime svih koji su doprinijeli razvoju DVB-I specifikacije, upućujem najsrdačnije čestitke projektnom timu.”

Posjetioci IBC izložbe sljedećeg mjeseca u Amsterdamu imaće priliku da videNemački DVB-I pilot u akciji. Planirane su demonstracije i za DVB štand (1.B73) i za štand EBU (10.D21). Ceremonija dodjele IBC nagrada za inovacije održat će se tokom izložbe 17. septembra u 18:00 CEST u Premier Loungeu.

Organizacije uključene u projekat uključuju ARD, bmt, Dolby Laboratories, DVB Project, EBU, Fraunhofer FOKUS, LG, Media Broadcast, MIT-xperts, ProSiebenSat.1 Media, OnScreen Publishing, rbb, RTL Deutschland, SES, Sofia Digital, Sony Korporacija, TARA Systems, TP Vision, Vestel, WDR i ZDF.