skip to Main Content
DW, VoA i Euronews suočeni su sa zabranom u Turskoj

Turska je dala rok od 72 sata  za tri međunarodna emitera da se prijave za lokalne dozvole ili da budu isključeni iz etera.

“Deutsche Welle, Glas Amerike i Euronews dobili su rok od 72 sata od RTÜK-a. Oni moraju podnijeti zahtjev za dozvolu za emitovanje u tom periodu ili će se suočiti sa zabranom emitovanja”, rekao je Okan Konuralp, član turske opozicione Republikanske narodne partije (CHP) na Twitteru.

U pitanju su sajtovi emitera koji su skrenuli pažnju nadležnih jer sadrže i video vesti. Takve web stranice postale su sve popularnije u Turskoj jer vlada postavlja ograničenja na lokalne novinske kuće.

Ako emiteri ne podnose zahtjev za dozvolu, regulator ima pravo na sud i zatvoriti web stranicu.

Očekuje se da će RTÜK odluku objaviti u narednih 7 do 10 dana.

Odluka će vjerovatno biti politička jer je većina članova odbora RTÜK-a iz vladajuće stranke AK predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

RTÜK je odgovoran za regulaciju onlajn sadržaja od 2018. Streaming platforme, uključujući Netflix i Amazon Prime Video, uspješno su dobile licence.

Vezani članci

lci-hd-kodiran-na-astra-19.2°-e

LCI HD kodiran na Astra 19.2° E

Nakon 6 godina FTA emitovanja  francuski informativni kanal LCI HD koji emituje sa satelita Astra 1N (19,2°E) ponovo je kodirao...

Back To Top
×Close search
Search