Apple predstavlja M3, M3 Pro i M3 Max, najnaprednije čipove za osobno računalo

0
apple-predstavlja-m3,-m3-pro-i-m3-max,-najnaprednije-cipove-za-osobno-racunalo
Apple predstavlja M3, M3 Pro i M3 Max, najnaprednije čipove za osobno računalo


Logo
Utorak, 31 listopada, 2023
Logo

PočetnaHardverKomponenteApple predstavlja M3, M3 Pro i M3 Max, najnaprednije čipove za osobno…

Apple predstavlja M3, M3 Pro i M3 Max, najnaprednije čipove za osobno računalo

Luka KneževićBy Luka Knežević
0
132
M3, M3 Pro, I M3 Max

Prvi 3-nanometarski čipovi u industriji za osobno računalo debitiraju s GPU arhitekturom sljedeće generacije i donose dramatična poboljšanja performansi, brži CPU i Neural Engine te podršku za unificiranu memoriju.

Apple-M3-chip

CUPERTINO, KALIFORNIJA Apple je noćas predstavio M3, M3 Pro i M3 Max, tri čipa s revolucionarnim tehnologijama koje donose dramatično povećane performanse uz nove mogućnosti za Mac računala. Ovo su prvi čipovi za osobna računala izgrađeni korištenjem vodeće 3-nanometarske procesne tehnologije, koja omogućuje da se više tranzistora spakira u manji prostor i poboljšava brzinu i učinkovitost. Zajedno, M3, M3 Pro i M3 Max pokazuju koliko je Apple silicon za Mac napredovao od debija M1 obitelji čipova.

Obitelj M3 čipova ima GPU sljedeće generacije koji predstavlja najveći iskorak u grafičkoj arhitekturi ikada za Apple-ov silicij. GPU je brži i učinkovitiji i uvodi novu tehnologiju koja se zove Dynamic Caching, dok po prvi put donosi nove značajke renderiranja kao što su hardverski “ray tracing” i “mesh shading” na Macu. Brzine renderiranja sada su do 2,5 puta veće nego na obitelji čipova M1.1 CPU jezgre performansi i jezgre učinkovitosti su 30 posto odnosno 50 posto brže od onih u M1, a Neural Engine je 60 posto brži od Neural engin u obitelji čipova M1. A novi medijski engine sada uključuje podršku za AV1 dekodiranje, pružajući učinkovitija i kvalitetnija video iskustva za strimanja. M3 obitelj čipova nastavlja nevjerojatan tempo inovacija u Appleovom siliciju i donosi golema poboljšanja i nove značajke novim MacBook Pro i iMac uređajima.

M3, M3 Pro, I M3 Max

“Apple silicon potpuno je redefinirao Mac iskustvo. Svaki aspekt njegove arhitekture dizajniran je za performanse i energetsku učinkovitost,” rekao je Johny Srouji, Appleov viši potpredsjednik Hardware Technologies. “S 3-nanometarskom tehnologijom, GPU arhitekturom sljedeće generacije, CPU-om viših performansi, bržim Neural Engineom i podrškom za još unificiraniju memoriju, M3, M3 Pro i M3 Max najnapredniji su čipovi ikada napravljeni za računalo koje koristimo za osobne potrebe.”

M3 obitelj čipova izgrađena je korištenjem vodeće 3-nanometarske procesne tehnologije i nastavlja nevjerojatan tempo inovacija u Apple siliciju.

GPU sljedeće generacije unutar M3 obitelji čipova predstavlja najveći korak naprijed u grafičkoj arhitekturi za Apple silicij. Sadrži Dynamic Caching koji, za razliku od tradicionalnih GPU-a, dodjeljuje upotrebu lokalne memorije u hardveru u stvarnom vremenu. S dinamičkim predmemoriranjem koristi se samo točna količina memorije potrebna za svaki zadatak. Ovo je prvi takav čip u industriji, transparentan za programere i kamen temeljac nove GPU arhitekture. Dramatično povećava prosječnu iskoristivost GPU-a, što značajno povećava performanse za najzahtjevnije profesionalne aplikacije i igre.

S M3 obitelji čipova, hardverski “ray tracing” dolazi na Mac po prvi put. Tkzv. “ray tracing” modelira svojstva svjetla u interakciji sa scenom, omogućujući aplikacijama stvaranje iznimno realističnih i fizički točnih slika. To, zajedno s novom grafičkom arhitekturom, omogućuje profesionalnim aplikacijama da isporuče do 2,5 puta veću brzinu od M1 obitelji čipova. Programeri igara mogu koristiti “ray tracing” za točniji prikaz sjena i refleksija, stvarajući iznimno vjerodostojna okruženja. Dodatno, novi GPU donosi hardverski “mesh shading” na Macu, pružajući veću sposobnost i učinkovitost obrade geometrije i omogućavajući vizualno složenije scene u igrama i grafički intenzivnim aplikacijama. Ova revolucionarna GPU arhitektura omogućuje sva ova poboljšanja i značajke dok zadržava legendarnu energetsku učinkovitost Apple silikona. Zapravo, M3 GPU može isporučiti iste performanse kao M1 koristeći gotovo upola manje snage, i do 65 posto više performansi kod maksimalne snage.

Brži i učinkovitiji CPU

CPU sljedeće generacije u M3, M3 Pro i M3 Max ima arhitektonska poboljšanja jezgri performansi i učinkovitosti. Jezgre performansi su do 30 posto brže od onih u obitelji M1, tako da su zadaci poput kompajliranja i testiranja milijuna linija koda u Xcodeu još brži, a glazbenici mogu koristiti stotine audiozapisa, dodataka i virtualnih instrumenata u Logic Pro. Učinkovite jezgre su do 50 posto brže od učinkovitih jezgri u M1, tako da su svakodnevni zadaci brži nego ikad, dok sustavu omogućuje maksimiziranje trajanja baterije. Zajedno, ove jezgre stvaraju CPU koji pruža istu višenitnu izvedbu kao M1 koristeći samo upola manju snagu, a do 35 posto više performansi pri vršnoj snazi.

Piše: D.M.

  • Tags
  • Apple-M3-chip
  • M3
  • M3 Max
  • M3 Pro
Prethodni članak

Sumnjate da je netko koristio računalo bez vašeg znanja? Navodimo četiri metode s kojima se to može utvrditi.
Sljedeći članak

X (bivši Twitter) uvodi dvije nove razine pretplate
Luka Knežević

Luka Knežević

Komentiraj Otkaži komentar

Please enter your comment!

Please enter your name here

Logo
pcchip.hr