Google je razvio vlastite čipove za svoje servere podatkovnog centra

0
google-je-razvio-vlastite-cipove-za-svoje-servere-podatkovnog-centra

Upućeni kažu da bi pretraživački div mogao početi koristiti ove procesore već tijekom 2025. godine.

Google je napravio značajan napredak u svom nastojanju da razvije vlastite čipove za podatkovne centre, prema najnovijem izvješću. Portal “The Information” prenosi da je upravo postignuta ključna prekretnica, što znači da Google može planirati vlastite poslužiteljske sustave koje pokreću novi čipovi iz “Google kuhinje”, počevši od 2025. godine.google čip
Izvor: Google

Ovo nije prvi procesor koji je Google uspješno proveo kroz istraživanje i razvoj – tvrtka je prethodno napravila ASIC za poslužitelje i SoC za mobilne uređaje. Pretraživački div počeo je koristiti svoju interno razvijenu Tensor Processing Unit (TPU) još 2015. TPU je bio ASIC dizajniran za ubrzavanje strojnog učenja AI i neuronske mreže, koji je također pronašao upotrebu u prilagođenim SSD-ovima, mrežnim prekidačima i NIC-ovima. Za AI obradu umetnuo se u okvir tvrtke TensorFlow, ali Google je nastavio koristiti CPU i GPU trećih strana za niz drugih ključnih procesa/zadataka obrade. Googleov TPU dosegao je svoju četvrtu generaciju, a sada se čini da Google želi ići dalje u korištenju vlastitog silicija u segmentu poslužitelja.

google tensor

Osim TPU ASIC-a, postoji mnogo potpuniji SoC od Googlea za upotrebu u njegovim uređajima. Najnoviji Tensor G2 čip za mobitele kombinira najnovije Arm Cortex jezgre i Mali G710 grafiku s prilagođenim TPU-om, ISP-om, sigurnosnom jezgrom i predmemorijama – a izradio ga je Samsung na svom 5nm procesu. Napredak s ovim čipom tijekom posljednjih godina i TPU-om možda su pomogli kristalizirati nove razvojne planove za poslužiteljske čipove za veću kontrolu, učinkovitost i smanjenje TCO-a.

Dva izvora koja su govorila za portal “The Information”, jedan koji ima izravno znanje o projektu i drugi koji je bio upoznat s njim, ukazuju na to da Google naporno radi na sustizanju poslovnog konkurenta Amazon na poslužiteljima u oblaku. Amazon je lansirao svoj AWS Graviton procesor s Arm arhitekturom 2018. – i sada je u svojoj trećoj generaciji, s impresivnim performansama i optimizacijama učinkovitosti u odnosu na konkurenciju.

Neki drugi izvori informacija koje dijeli The Information su da Googleov tim za istraživanje i razvoj čipova poslužitelja radi na dva 5nm čipa temeljena na Armu. SoC nazvan ‘Cypress’ vlastiti je dizajn Google Izraelskog tima. U međuvremenu, dizajn kodnog naziva “Maple”, koji se temelji na Marvell Technology SoC, u probnoj je proizvodnji u TSMC-u. Oba dizajna nadgleda Uri Frank, 25-godišnji Intelov veteran dizajna CPU-a, koji je postao Googleov potpredsjednik inženjeringa za dizajn čipova poslužitelja u ožujku 2021. Podrazumijeva se da Frank vidi Cypress kao Plan A, s Mapleom koji čeka spreman kao Plan B.

Budući da bi masovna proizvodnja ovih čipova mogla započeti 2024., izvor informacija pretpostavlja da bi ih Googleovi podatkovni centri mogli koristiti do 2025. Bez obzira na to hoće li Googleov plan A ili plan B ugledati svjetlo dana, ne čini se da će to biti dobra vijest za PC x86 CPU proizvođača poput Intela ili AMD-a.

Piše: D.M.pcchip.hr

Advertisement