Intel Arrow Lake “2nd Gen Core Ultra” već ima AI NPU podršku dodanu u Linux

intel-arrow-lake-“2nd-gen-core-ultra”-vec-ima-ai-npu-podrsku-dodanu-u-linux

Intelova obitelj Core Ultra 2. generacije kodnog naziva Arrow Lake već ima početnu podršku za NPU (Neural Processing Unit) dodanu Linuxu.

Intel Core Ultra

Intelov Arrow Lake NPU sljedeće generacije već je kompatibilan s Linuxom, “Team Blue” ubrzava buduće prihvaćanje umjetne inteligencije

Phoronix otkriva da je Intel izdao odgovarajuće PCI ID-ove potrebne za Intelov IPVU upravljački program u Linuxu kako bi omogućio podršku za Arrow Lake NPU. Kao što je ranije otkriveno, postoji dosta sličnosti između NPU-a prisutnih u postavama Meteor Lake i Arrow Lake, a obje imaju i isti put koda upravljačkog programa, što podršku u Linuxu čini mnogo lakšom.

Doasadašnji izvještaji o Intelovom namjenskom AI pogonu ugrađenom u njihove procesore bili su poprilično opsežni; međutim, da sve sažmemo, Intelov NPU ili VPU je Intelov način da se nosi s rastućim razvojem unutar AI industrije. Cilj koji stoji iza stvarne integracije AI sučelja, specificiranog za slična radna opterećenja, jest metoda kojom se napredne računalne performanse čine dostupnima prosječnom potrošaču bez potrebe za kupovinom dodatne opreme.

Vjerujem da će se CPU industrija doista kretati prema sličnoj implementaciji, a vidjeli smo to i na kratko s AMD-ovim naporima prema sličnoj namjenskoj AI platformi nazvanoj “AMD XDNA” pod Ryzen AI linijom proizvoda. Bit će zanimljivo vidjeti kako takva sučelja doprinose razvoju genAI tehnologije, budući da već sada mnogi potrošači mogu iskoristiti visoke performanse umjetne inteligencije.

Intel-Arrow-Lake-Lunar-Lake-Panther-Lake-CPU

Intel Arrow Lake procesori planirani su za lansiranje u drugoj polovici 2024. i imat će potpuno novu jezgrenu arhitekturu i puno promjena u odnosu na obitelj Core Ultra prve generacije pod kodnim nazivom Meteor Lake. Linija bi također bila usmjerena na platforme za stolna računala i mobilnost, dok bi se temeljila na procesnom čvoru sljedeće generacije 20A.

Piše: D.M.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top