Intel kaže da procesori Meteor Lake i Raptor Lake imaju vrlo slične P-Core i E-Core arhitekture,
Intel 4 donosi poboljšanja učinkovitosti

0
intel-kaze-da-procesori-meteor-lake-i-raptor-lake-imaju-vrlo-slicne-p-core-i-e-core-arhitekture,-intel-4-donosi-poboljsanja-ucinkovitosti
Intel kaže da procesori Meteor Lake i Raptor Lake imaju vrlo slične P-Core i E-Core arhitekture, Intel 4 donosi poboljšanja učinkovitosti

Intel je otkrio da su Meteor Lake P-Cores & E-Cores arhitektonski vrlo slični Raptor Lakeu, ali postoje neka poboljšanja s Intel 4 procesnim čvorom koja donose veću učinkovitost.

Intel Meteor Lake Redwood Cove P-Cores & Crestmont E-Cores vrlo su slični Raptor Lake’s Raptor Cove P-Cores & Gracemont E-Cores

Intel Meteor Lake, 1. generacija Core Ultra CPU-a planirano je za lansiranje 14. prosinca, a tvrtka je nedavno otkrila puno detalja u vezi s najnovijim čipovima na događaju “Innovation 2023”. CPU-ovi će koristiti napredne tehnologije pakiranja, potpuno novi procesni čvor i nove jezgre, ali će također biti vrlo arhitektonski slični Intelovim Raptor Lake CPU-ima.U intervjuu za ITHome, Intelov Timothy Wilson, koji djeluje kao potpredsjednik Design Engineering Group i generalni direktor odjela SOC Design, otkrio je da su Meteor Lake CPU-i arhitekturalno slični kada je riječ o tipovima jezgri. Znamo da Intel oprema Meteor Lake čipove s novim P-Cores kodnim imenom Redwood Cove & E-Cores kodnim imenom Crestmont.

Intel Meteor Lake Raptor Lake P Cores
Intel Meteor Lake Raptor Lake P Cores

Intel Meteor Lake & Raptor Lake P-Core arhitektura:

U početku se mislilo da će ove jezgre donijeti veću nadogradnju u odnosu na Raptor Lake P-Core kodnog naziva Raptor Cove i E-Core kodnog naziva Gracemont, ali izgleda da će dizajn biti vrlo sličan. Zapravo, čak je i arhitektura Raptor Covea u biti unapređenje Alder Lake P-Core kodnog naziva Golden Cove, dok su E-Core isti. Slijedi izjava:

“U usporedbi s prethodnom generacijom Raptor Lakea, mikroarhitektura P i E jezgri u Meteor Lakeu ima neka poboljšanja. Međutim, predstavili smo Meteor Lake s novim Intel 4 procesom. Općenito, kada uvodimo nove procese, nastojimo smanjiti rizik u smislu arhitekture. Nakon što postignemo stabilan tijek procesa, težimo većem iskoraku poboljšanjem arhitekture. Dakle, budući da je ovo novo ažuriranje velikog čvora za nas, a također možemo dobiti prednosti energetske učinkovitosti Intela 4, napravili smo vrlo malo promjena u jezgri arhitekture, tako da su oni arhitekturalno vrlo slični Raptor Lake E- jezgre i P-jezgre.”

Timothy Wilson (potpredsjednik Design Engineering Group i generalni direktor SOC Designa u Intelu) putem ITHome.

Intel Meteor Lake Raptor Lake E Cores
Intel Meteor Lake Raptor Lake E Cores

Timothy navodi da, iako će biti nekih arhitektonskih poboljšanja, ona nisu toliko značajna budući da su procesori Meteor Lake izgrađeni na potpuno novom čvoru i da će te veće nadogradnje doći kada proces postane stabilniji i bolji u smislu ukupnih performansi. Čini se da je Intel krenuo manje riskantnim putem sa svojim prvim EUV i dizajnom čipleta. Veća nadogradnja vjerojatno će doći sljedeće godine u obliku Arrow Lakea koji također nudi nove P-Cores i E-Cores te koristi Intelov procesni čvor 20A.

Intel P-Core
Intel P-Core. Izvor: Intel

Dakle, govoreći o samim jezgrama, Intel P-Core, kodnog naziva Redwood Cove, namijenjen je učinkovitim performansama poboljšanjem ukupne učinkovitosti čipa, povećanom propusnošću (po jezgri), poboljšanom jedinicom za nadzor performansi i poboljšanim povratnim informacijama putem Intelovog Thread Directora. Svaki P-Core ima 2 MB ML Cache, 64 KB I-Cache i 48 KB Data Cache memorije.

Intel E-Core
Intel E-Core. Izvor: Intel

Za E-Core kodnog naziva Crestmont, Intel tvrdi da je značajno poboljšan u odnosu na prethodni E-Core (Gracemont) s povećanjem IPC-a, AI Acceleration, novim i poboljšanim predviđanjem marke i poboljšanim povratnim informacijama s najnovijom iteracijom Intelovog Thread Directora. E-Core ima do 4 MB L2 predmemorije, 32 KB podatkovne predmemorije (w/ECC) i 64 KB I-Cache.

Tu je i verzija istog Crestmont E-Corea niske potrošnje koja se nalazi unutar SoC Tile-a koja se koristi za maksimalnu učinkovitost, dok E-Core koji nisu LP nude učinkovitu višenitnu izvedbu. Također se spominje da iako arhitektonske promjene nisu tako velike, Intel 4 procesni čvor sam po sebi dovodi do dobrih rezultata u pogledu ukupne energetske učinkovitosti. Prema dostupnim informacijama, CPU-i Meteor Lake krenut će kasnije ove godine u raznim prijenosnim i mobilnim oblicima, uključujući AIO i unaprijed izgrađene dizajne stolnih računala do kraja ove godine.

Piše: D.M.

pcchip.hr