Intel kaže da procesori Meteor Lake i Raptor Lake imaju vrlo slične P-Core i E-Core arhitekture,
Intel 4 donosi poboljšanja učinkovitosti

intel-kaze-da-procesori-meteor-lake-i-raptor-lake-imaju-vrlo-slicne-p-core-i-e-core-arhitekture,-intel-4-donosi-poboljsanja-ucinkovitosti

Intel je otkrio da su Meteor Lake P-Cores & E-Cores arhitektonski vrlo slični Raptor Lakeu, ali postoje neka poboljšanja s Intel 4 procesnim čvorom koja donose veću učinkovitost.

Intel Meteor Lake Redwood Cove P-Cores & Crestmont E-Cores vrlo su slični Raptor Lake’s Raptor Cove P-Cores & Gracemont E-Cores

Intel Meteor Lake, 1. generacija Core Ultra CPU-a planirano je za lansiranje 14. prosinca, a tvrtka je nedavno otkrila puno detalja u vezi s najnovijim čipovima na događaju “Innovation 2023”. CPU-ovi će koristiti napredne tehnologije pakiranja, potpuno novi procesni čvor i nove jezgre, ali će također biti vrlo arhitektonski slični Intelovim Raptor Lake CPU-ima.

U intervjuu za ITHome, Intelov Timothy Wilson, koji djeluje kao potpredsjednik Design Engineering Group i generalni direktor odjela SOC Design, otkrio je da su Meteor Lake CPU-i arhitekturalno slični kada je riječ o tipovima jezgri. Znamo da Intel oprema Meteor Lake čipove s novim P-Cores kodnim imenom Redwood Cove & E-Cores kodnim imenom Crestmont.

Intel Meteor Lake Raptor Lake P Cores
Intel Meteor Lake Raptor Lake P Cores

Intel Meteor Lake & Raptor Lake P-Core arhitektura:

U početku se mislilo da će ove jezgre donijeti veću nadogradnju u odnosu na Raptor Lake P-Core kodnog naziva Raptor Cove i E-Core kodnog naziva Gracemont, ali izgleda da će dizajn biti vrlo sličan. Zapravo, čak je i arhitektura Raptor Covea u biti unapređenje Alder Lake P-Core kodnog naziva Golden Cove, dok su E-Core isti. Slijedi izjava:

“U usporedbi s prethodnom generacijom Raptor Lakea, mikroarhitektura P i E jezgri u Meteor Lakeu ima neka poboljšanja. Međutim, predstavili smo Meteor Lake s novim Intel 4 procesom. Općenito, kada uvodimo nove procese, nastojimo smanjiti rizik u smislu arhitekture. Nakon što postignemo stabilan tijek procesa, težimo većem iskoraku poboljšanjem arhitekture. Dakle, budući da je ovo novo ažuriranje velikog čvora za nas, a također možemo dobiti prednosti energetske učinkovitosti Intela 4, napravili smo vrlo malo promjena u jezgri arhitekture, tako da su oni arhitekturalno vrlo slični Raptor Lake E- jezgre i P-jezgre.”

Timothy Wilson (potpredsjednik Design Engineering Group i generalni direktor SOC Designa u Intelu) putem ITHome.

Intel Meteor Lake Raptor Lake E Cores
Intel Meteor Lake Raptor Lake E Cores

Timothy navodi da, iako će biti nekih arhitektonskih poboljšanja, ona nisu toliko značajna budući da su procesori Meteor Lake izgrađeni na potpuno novom čvoru i da će te veće nadogradnje doći kada proces postane stabilniji i bolji u smislu ukupnih performansi. Čini se da je Intel krenuo manje riskantnim putem sa svojim prvim EUV i dizajnom čipleta. Veća nadogradnja vjerojatno će doći sljedeće godine u obliku Arrow Lakea koji također nudi nove P-Cores i E-Cores te koristi Intelov procesni čvor 20A.

Intel P-Core
Intel P-Core. Izvor: Intel

Dakle, govoreći o samim jezgrama, Intel P-Core, kodnog naziva Redwood Cove, namijenjen je učinkovitim performansama poboljšanjem ukupne učinkovitosti čipa, povećanom propusnošću (po jezgri), poboljšanom jedinicom za nadzor performansi i poboljšanim povratnim informacijama putem Intelovog Thread Directora. Svaki P-Core ima 2 MB ML Cache, 64 KB I-Cache i 48 KB Data Cache memorije.

Intel E-Core
Intel E-Core. Izvor: Intel

Za E-Core kodnog naziva Crestmont, Intel tvrdi da je značajno poboljšan u odnosu na prethodni E-Core (Gracemont) s povećanjem IPC-a, AI Acceleration, novim i poboljšanim predviđanjem marke i poboljšanim povratnim informacijama s najnovijom iteracijom Intelovog Thread Directora. E-Core ima do 4 MB L2 predmemorije, 32 KB podatkovne predmemorije (w/ECC) i 64 KB I-Cache.

Tu je i verzija istog Crestmont E-Corea niske potrošnje koja se nalazi unutar SoC Tile-a koja se koristi za maksimalnu učinkovitost, dok E-Core koji nisu LP nude učinkovitu višenitnu izvedbu. Također se spominje da iako arhitektonske promjene nisu tako velike, Intel 4 procesni čvor sam po sebi dovodi do dobrih rezultata u pogledu ukupne energetske učinkovitosti. Prema dostupnim informacijama, CPU-i Meteor Lake krenut će kasnije ove godine u raznim prijenosnim i mobilnim oblicima, uključujući AIO i unaprijed izgrađene dizajne stolnih računala do kraja ove godine.

Piše: D.M.

pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top