Najbolji MP3 playeri za 2023. godinu!

0
najbolji-mp3-playeri-za-2023.-godinu!
Najbolji MP3 playeri za 2023. godinu!


Logo
Srijeda, 25 listopada, 2023
Logo

PočetnaHardverPeriferijaNajbolji MP3 playeri za 2023. godinu!

Najbolji MP3 playeri za 2023. godinu!

Luka KneževićBy Luka Knežević
0
157
Astell&Kern A&Futura SE180

MP3 player nikada nije nestao. Ne samo da su još prisutni, već su i napredovali i dobili impresivne nove značajke, uključujući podršku za Bluetooth slušalice i audio formate bez gubitka kvalitete. Koji su najbolji od njih? Više o tome u nastavku članka!

 

Zašto uopće kupiti MP3 player u 2023. godini?

Najprije treba odgovoriti na očigledno pitanje: Zašto jednostavno ne biste slušali glazbu na telefonu? Postoji nekoliko razloga. Jedan od njih jest da MP3 playeri sadrže daleko bolje audio komponente, koji su bolji čak i od onih koji se nalaze na najboljim pametnim telefonima. Osim toga, cjenovno su daleko pristupačniji od pametnih telefona. Čak i ako imate jedan od telefona s priključkom za slušalice, kvaliteta glazbe neće biti tako dobra kao kod kvalitetnih MP3 playera.

Iako ih često nazivamo MP3 playeri, ovi prijenosni uređaji za reprodukciju mogu upravljati s puno više formata osim MP3 datoteka. Mnogi playeri više klase i neki jeftini modeli imaju podršku za audio formate visoke rezolucije i audio datoteke bez gubitaka, kao što su FLAC i ALAC. Neki čak podržavaju i naprednije audio-formate poput DSD-a.

Važan aspekt koji ćete morati uzeti u obzir kada kupujete player su slušalice koje ćete koristiti s njima. Svaki player može koristiti standardni set slušalica, ali digitalni audio player bolje klase može koristiti slušalice koje traže više energije, odnosno koje podržavaju ili ne podržavaju Bluetooth slušalice.

Astell&Kern A&Futura SE180

Astell&Kern A&Futura SE180

Cijena: oko 1.700 eura

Digitalni audio playeri prešli su dug put od predstavljanja skromnog MP3 playera. Moderni uređaji za reprodukciju dolaze sa znatno boljim mogućnostima reprodukcije, imaju bržu pohranu i mogu se koristiti za streaming ili ”strujanje” sa različitih usluga. Astell&Kern A&Futura SE180 nije jeftin, ali ako tražite player koji može podnijeti gotovo bilo koju vrstu datoteke ili brzinu prijenosa koju možete baciti na njega, pronašli ste ga.

U prošlosti je A&K imao playere koji su vam dopuštali odabir između nekoliko dostupnih digitalno-analognih pretvarača (DAC). Umjesto toga, A&Futura SE180 ima modularni pristup. Isporučuje se s ESS ES9038PRO DAC-om, ali već su dostupni drugi DAC moduli koji sviraču daju različite zvučne karakteristike. Takav kakav jest, podržava do 32-bitne/384kHz PCM datoteke, DSD256 i MQA audio. Mnogi slušatelji koji žele digitalni audio player više klase koriste ih sa slušalicama vrhunske kvalitete.

SE180 je pripremljen za bilo koju vrstu priključaka koje vaše slušalice koriste, s priključcima od 2,5 mm, 3,5 mm i 4,4 mm. Postoji 256 GB ugrađene memorije, proširive putem microSD kartice. Ako želite slušati nešto izvan vlastite glazbene kolekcije, ne brinite. SE180 opremljen je Wi-Fi vezom i podržava širok raspon visokokvalitetnih streaming usluga. Neke, poput Tidala i Deezera, uključene su odmah, ali možete instalirati mnoge Android aplikacije za strujanje ili ”streaming” glazbe putem Open APP usluge A&K.

Budući da se mnogo toga događa iza kulisa, trajanje baterije nije toliko dugo koliko biste očekivali. Ipak, A&Futura SE180 može vam osigurati do 9 ili 10 sati reprodukcije, čak i pri višim razinama glasnoće, što je dovoljno ako ga punite relativno često.

RUIZU A55 64GB HiFi Lossless MP3 Player

RUIZU A55 64GB HiFi Lossless MP3 Player

Cijena: oko 100 eura

Možda nikada niste čuli za RUIZU, ali tko kaže da sada nije pravo vrijeme? A55 64GB HiFi MP3 player sadrži mnoge značajke koje biste očekivali u skupljim MP3 playerima, ali je dostupan po poprilično nižoj cijeni. A55 podržava nekoliko različitih brzina uzorkovanja, ovisno o formatu datoteke, ali za većinu datoteka bez gubitaka kao što je FLAC, najveća je brzina od 24 bita/192 kHz. Podržava WAV datoteke do 32bit/384kHz i DSD256. RUIZU A55 ima priključak za slušalice koji bi trebao biti u redu za ”earbuds” slušalice. Treba reći da također podržava Bluetooth 5.0 za bežičnu reprodukciju, iako tvrtka ne navodi koje Bluetooth audio kodeke koristi.

Ako želite oblikovati svoj zvučni potpis, RUIZU A55 ima ugrađeni 10-pojasni EQ. Dok neki korisnici radije ne žele koristiti EQ, ovo je korisno ako, na primjer, koristite bežične slušalice sa značajkom EQ ugrađenom u aplikaciju pametnog telefona kojoj ne možete pristupiti dok slušate A55. Ovaj player dolazi sa 64 GB ugrađene memorije. Datoteke visoke rezolucije mogu prilično brzo zauzeti prostor, pa je dobro znati da vam utor za microSD karticu omogućuje dodavanje do 512 GB dodatne pohrane.

 

FiiO M11Plus

FiiO M11Plus

Cijena: oko 700 eura

Ako trošite nekoliko stotina dolara ili eura na MP3 player, velike su šanse da slušate datoteke visoke rezolucije ili da želite slušati glazbu bez gubitaka putem žičnih slušalica. No što ako imate odlične bežične, Bluetooth slušalice i ako na taj način želite slušati glazbu iz MP3 playera? Ako tražite vrlo kvalitetan player s Bluetoothom, FiiO M11Plus je fantastičan izbor.

Iako može reproducirati MP3, M11Plus je puno više fokusiran na datoteke visoke rezolucije. S PCM datotekama kao što je FLAC, podržava rezoluciju do 32-bita/384kHz. To nije sve, jer također ima podršku za MQA i DSD256. Ugrađena pohrana iznosi 64 GB, ali je možete nadograditi podrškom za microSD kartice do 2 TB.

Kada pogledamo Bluetooth povezivost, M11Plus ima podršku za aptX HD i LDAC, dva kvalitetnija Bluetooth kodeka. Iako ovi kodeci nisu bez gubitaka i definitivno će degradirati zvuk u usporedbi sa žičnom vezom, zvuče bolje od standardnih SBC i AAC kodeka. Ako slušate putem žičnih slušalica, imate mnogo opcija. Dobivate standardni 3,5 mm priključak za slušalice, kao i par balansiranih priključaka.

Dolaze u varijantama TRRS od 2,5 mm i 4,4 mm TRRRS, što znači da bez obzira na to kako spojite svoje slušalice, vjerojatno ih možete spojiti ovdje. FiiO M11Plus ostavlja dojam dosta masivnog playera, ali kada je u pitanju elektronika, to može biti dobra stvar. Ono što je dobro kod izgleda jest to što je kućište izrađeno od aluminija, što znači da je player puno čvršći od nekih koji su izrađeni od plastike.

 

TIMMKOO MP3 Player

TIMMKOO MP3 Player s Bluetooth mogućnostima

Cijena: oko 60 eura

Ako vaša djeca žele pametni telefon, ali mislite da još nisu spremna, MP3 player može biti dobra alternativa. TIMMKOO MP3 player s Bluetoothom ima ugrađeni zvučnik i zaslon osjetljiv na dodir, ali nema pristup društvenim medijima ili internetu. Ovaj player ima 8 GB internog prostora, od čega je 6 GB iskoristivo. To nije puno prostora za veliku glazbenu biblioteku, ali srećom, pohrana je proširiva putem microSD kartice, koja ide do 512 GB.

TIMMKOO MP3 player ima litij-ionsku bateriju od 1800 mAh koja može pružiti do osam sati video reprodukcije. S druge strane, ako se držite glazbe, možete dobiti do 50 sati reprodukcije. Kada dođe vrijeme za ponovno punjenje, TIMMKOO se može puniti putem USB-C priključka. Uz ugrađeni zvučnik i priključak za slušalice, TIMMKOO također ima Bluetooth 4.2 za povezivanje sa slušalicama ili prijenosnim zvučnikom. Ako tražite nešto za mlađu djecu, ovo vam vjerojatno neće odgovarati. Umjesto toga, trebali biste se odlučiti za AGPTEK MP3 Player za djecu. Šaren je, čvrst i puno jednostavniji za korištenje od mnogih drugih playera. Može čak funkcionirati i kao pomoć pri spavanju zahvaljujući svojim umirujućim zvukovima koji su ugrađeni.

SanDisk 16GB Clip Sport Plus

SanDisk 16GB Clip Sport Plus

Cijena: oko 60 eura

Ako tražite MP3 player koji je dovoljno čvrst za izdržavanje vježbanja i koji je dovoljno cjenovno pristupačan da vas neće izaći puno ako ga budete trebali zamijeniti, SanDisk 16GB Clip Sport Plus odličan je izbor.

SanDisk 16GB Clip Sport Plus je manji i lakši od većine ostalih MP3 playera, što olakšava korištenje i kretanje dok ga koristite. Kao što naziv implicira, ima ugrađenu kopču koja vam omogućuje da ga pričvrstite na svoju odjeću, što znači da ne morate riskirati slučajno iskliznuće iz džepa. Ovaj model također je IPX5 vodootporan, tako da ne morate brinuti zbog par kapi kiše.

Clip Sport Plus od 16 GB podržava Bluetooth, što je dobro, jer žičane slušalice mogu smetati pri određenim vježbama. S druge strane, ako se ipak odlučite za žičane slušalice, one djeluju kao antena koja vam omogućuje korištenje ugrađenog FM radija. Kada je u pitanju pohrana, na izbor imate samo predefiniranih 16 GB jer nema proširive pohrane. Međutim, 16 GB može sadržavati dosta MP3 datoteka, tako da možete očekivati da će pohraniti od 1000 do 4000 pjesama, ovisno o njihovoj duljini.

Ugrađena baterija omogućuje vam do 20 sati reprodukcije s jednim punjenjem, iako će to varirati ovisno o glasnoći.

 

Kako preuzeti glazbene datoteke u MP3 player?

Uključite svoj MP3 player u računalo putem USB-a i većina playera će se učitati kao vanjski tvrdi disk. Tada možete povući i ispustiti (”drag and drop”) glazbene datoteke na svoj player kao i sve druge datoteke na vašem računalu.

 

Može li se resetirati MP3 player i kako?

To se razlikuje od modela do modela playera, ali obično uključuje ili uklanjanje baterije na neko vrijeme ili klik na jednu ili više tipki na uređaju. Upute za svoj uređaj potražite u priručniku ili na web stranici proizvođača.

 

Zašto je za slušanje glazbe bolji izbor MP3 player umjesto pametnog telefona?

Većina modernih MP3 playera nije ograničena na MP3 format. Modeni playeri mogu reproducirati datoteke s mnogo višom kvalitetom od one koju obično imate na svom telefonu. Također, ne morate brinuti o obavijestima, porukama, o tome tko vam je i što poslao na e-poštu ili na društvene mreže, nego se jednostavno možete opustiti i uživati u glazbi.

Piše:  Ivan Hečimović

  • Tags
  • MP3 player
  • Najbolji MP3 playeri
  • Zašto uopće kupiti MP3 player u 2023. godini?
Prethodni članak

Kupnja novog telefona srednjeg ranga ili starijeg flaghsip telefona? Kako riješiti ovu dilemu? – prvi dio
Sljedeći članak

Dostupnost Viber Pay opcije u Hrvatskoj i kako ona fukcionira?
Luka Knežević

Luka Knežević

Komentiraj Otkaži komentar

Please enter your comment!

Please enter your name here

Logo
pcchip.hr