Skip to content

Kakvi projekti stoje iza CNT-a i tima od 11 ljudi
Konstruisan domaći dron, važni pomaci za dekarbonizaciju

cnt-dron
Krajem septembra, u amfiteatru Mašinskog fakulteta u Sarajevu, Centar za napredne tehnologije održao je svoju prvu prezentaciju, kao krunu dosadašnjeg rada, na kojoj su predstavljeni najznačajniji projekti.
Da je Bosna i Hercegovina i dalje mjesto koje daje odlične plodove u oblasti inžinjerstva, mašinstva i elektrotehnike, ali i medicine, svjedok je upravo JU Centar za napredne tehnologije (CNT) sa sjedištem u Sarajevu.Osnovan krajem 2018. godine, relativno mlad, CNT se susreo s pandemijom koronavirusa tako da su neki projekti prolongirani. Ipak, za svega četiri godine, CNT je uspio da ide u korak sa svjetskim i naučno-tehnološkim trendovima. O tome, ali i budućim planovima, Klix je razgovarao sa direktorom CNT-a Ensarom Mulaosmanovićem.

– CNT je javna ustanova koja je pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede KS, osnovana 2018. godine. Što se tiče samog centra, u nekom prvom periodu nije bilo znatnih aktivnosti, potom je zavladala pandemija i to je bio jako “nestabilan” period, tako da, u suštini svi projekti i planovi nisu mogli biti realizovani – priča Mulaosmanović.

Počešvi od 2021. godine, CNT je uspio realizovati ono što je planirano. Međutim, kako kaže Mulaosmanović, i dalje su pristuni neki problemi, doduše, tehničke prirode. Ipak, pored svega toga, uspjela se realizovati prezentacija koja je dosta dobro propraćena.

CNT je ustvari osmišljen kao “outsourcing” za industriju u BiH, kako namjensku, tako i civilnu; prvo na nivou Kantona Sarajevo, ali i šire.

Trenutno je u CNT-u zaposleno 11 ljudi, sa oko 20 do 30 vanjskih saradnika. Međutim, u planu je i širenje ljudskih kapaciteta kako bi se poslovanje i realizovanje projekata podiglo na jedan veći nivo.

Što se tiče vanjskih saradnika, CNT je u kontaktu sa ljudima iz svih naučnih sfera – matematike, elektrotehnike, mašinstva, pa i medicine.

Svi oni, zajedno sa dobro osmišljenom i implementiranom mrežom dobavljača, uspjeli su realizovati konstrukcije dronova različite namjene, istraživani su materijali poput volframa i titanijuma, te mogućnosti primjene njihovog praha u medicinske i druge svrhe, a goriva ćelija koja pretvara hemijsku u električnu energiju će biti posebno važna u procesu dekarbonizacije društva, kao i istraživanja u vezi sa litijum-jonskom baterijom sa grafenskom a ne grafitnom katodom. Među projektima je i konstrukcija Red Dot nišana, te laserskog daljinomjera i drugih koji će svoju primjenu naći u namjenskoj industriji.

Sa ovom prezentacijom, CNT nema namjeru stati u realizovanju svojih prjekata. Prvi koraci su širenje ljudskih kapaciteta, nova oprema te sopstvena laboratorija.

– Za narednu godinu, planiramo nabaviti sopstvenu laboratoriju. Za sad koristimo one na Prirodno-matematičkom fakultetu, Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu u čijim se prostorijama i nalazimo. Također, kako bi sve to funkcionisalo, potrebno je proširiti ljudske kapacitete i mrežu dobavljača – kaže Mulaosmanović.

Za kraj, Mulaosmanović dodaje da je jedan od ciljeva CNT-a da kompletan rad usklade sa svim relevantnim standardima, uključujući i NATO standarde, a sve kako bi postali mjesto certifikacije drugih institucija.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept