Najbolje prakse ako kupujete preko weba na Black Friday i Cyber Monday

0
najbolje-prakse-ako-kupujete-preko-weba-na-black-friday-i-cyber-monday
[Image by Wokandapix from Pixabay]

Studeni nam donosi dva velika dana za trgovce – Black Friday 25. studenoga i Cyber Monday, koji je posvećen isključivo online kupnji, 28. studenoga. Američka tradicija uhvatila se i u Hrvatskoj, a mnogi domaći trgovci proširili su vikend sniženja cijena na cijeli tjedan ili čak cijeli mjesec, a razdoblje niskih cijena počelo je znatno prije “crnog petka”. Uglavnom, prilika je to da iz vlastitog toplog doma ili ureda kupite darove za prijatelje i obitelj, pa i neku “sitnicu” za vlastito zadovoljstvo, po uglavnom vrlo povoljnim cijenama.

No, budite oprezni – tih dana natprosječno aktivni su i prevaranti koji pokušavaju iskoristiti naivnost i brzopletost internetskih kupaca, iako mnogi trgovci poduzimaju sigurnosne mjere kako bi zaštitili svoje kupce.Mnogi zaposlenici još uvijek rade od kuće i pri tome koriste osobnu opremu, a nesigurna online kupnja može predstavljati rizik za podatke ili sustave tvrtke.

Ovo je nekoliko savjeta koji će vam pomoći da budete sigurniji i da zaštitite svoju opremu tijekom sezone blagdanske kupovine, ali i inače ako kupujete na internetu.

Budite oprezni kada je riječ o ponudama pristiglim putem e-pošte

Marketing putem e-pošte za mnoge tvrtke još uvijek je jedan od glavnih promotivnih kanala. To je također jedan od glavnih načina kako kriminalci hakiraju vaš sustav. Ako ste otvorili svoju e-poštu u studenom, gotovo sigurni ste vidjeli poruke s naslovom koji najavljuje “Veliku ponudu za Black Friday”. Ili za Cyber Monday. Prije nego što otvorite e-poruku, provjerite možete li identificirati pošiljatelja i izgleda li adresa e-pošte legitimno. Phishing je jedan od najčešćih oblika kibernetičkih napada kojima smo izloženi, upozoravaju stručnjaci za kibernetičku sigurnost. Hakeri također često koriste “last minute” ponude kako bi zainteresirali korisnike. Zato, klikajte pažljivo.

Izbjegavajte e-poštu s privicima

Ako hakeri uđu u vaš sustav, pronaći će način da se dočepaju bilo koje datoteke koju žele. Jedan od najčešćih načina kako hakeri dobivaju pristup uređajima je putem privitaka u elektroničkoj pošti. Štetne datoteke mogu se lako maskirati kao ekskluzivni kupon za Crni petak ili Cyber ​​ponedjeljak, ili kao općenito vrlo povoljna ponuda.

Izbjegavajte preuzimanje privitaka e-pošte osim ako osobno ne poznajete pošiljatelja i očekujete priloženu datoteku.

Istražite trgovce prije nego što se upustite u kupnju

Ako dobijete ekskluzivnu ponudu za Crni petak ili Cyber ponedjeljak koja zvuči bolje od ostalih, istražite malo o čemu je riječ. Pregledajte internetsku stranicu i web-trgovinu kako biste provjerili je li konkretna ponuda i tamo oglašena. . Ako ste u nedoumici, obratite se službi za korisnike trgovca putem kontakta navedenog na web stranici kako biste provjerili ponudu.

Ažurirajte svoj preglednik

Preglednici zahtijevaju redovito sigurnosno ažuriranje kako biste bili zaštićeni od najnovijih kibernetičkih prijetnji. Ako koristite stari, zastarjeli preglednik, niste zaštićeni od nedavno razvijenih kibernetičkih napada. Provjerite koristite li najnoviju verziju vašeg omiljenog preglednika prije nego što započnete svoju internetsku prazničnu kupnju.

Provjerite koristite li sigurnu vezu (HTTPS)

Kada posjećujete neke (bilo koju) internetsku trgovinu, provjerite počinje li URL s https. Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) osigurava da internetska stranica ima važeći certifikat Secure Sockets Layer (SSL) i da su podaci koje dajete šifrirani. Enkripcija otežava hakerima petljanje ili krađu informacija koje razmjenjujete prilikom kupnje.

Koristite jake lozinke

Općenito, preporuka je da koristite jake, jedinstvene lozinke za svoje mrežne račune. Ako koristite jednostavne lozinke ili često koristite ist lozinku, hakeri mogu brzo dobiti pristup vašim digitalnim podacima, uključujući bankovne račune, poslovne račune, datoteke i osobne podatke.

Preporuka je da koristite opsežne kombinacije slova, brojeva i simbola pri kreiranju lozinki. Ako ste u nedoumici, za upravljanje podacima o svom računu upotrijebite program za upravljanje lozinkama (password manager) s višefaktorskom autentifikacijom.

Izbjegavajte javni Wi-Fi

Izričita preporuka stručnjaka za kibernetičku sigurnost je da ne dijelite osobne podatke, uključujući podatke o online kupnji, putem javnih Wi-Fi veza. Općenito, javne Wi-Fi veze imaju slabe sigurnosne postavke i dopuštaju hakerima da ukradu vaše podatke prilikom prijenosa.

Koristite kreditne, a ne debitne kartice

Kreditne kartice nude dodatnu razinu zaštite prilikom online kupnje. Za razliku od debitnih kartica, koje su izravno povezane s vašim bankovnim računom, kreditne kartice obično nude višu razinu zaštitu u slučaju da je vaš račun ugrožen. Također, nećete se morati brinuti da će zbog ukradenog broj kreditne kartice vaš osobni tekući račun biti izložen riziku tijekom cijele sezone blagdanske kupovine.

Provjeravajte izvode svog računa

Nakon blagdanske sezone provjerite odgovaraju li izvodi računa vašim aktivnostima. Ako primijetite bilo kakvu nepoznatu transakciju, odmah je prijavite.

>>U čemu griješimo i kako riskiramo prilikom surfanja

>>Sedam preporuka za sigurnije mobilno bankarstvo