Najvažniji operativni sistem u historiji proslavio je 28. rođendan

Microsoft je 24. avgusta 1995. pustio Windows 95 na svijet. Zaista, ovo izuzetno utjecajno izdanje OS-a danas puni 28 godina. Ne samo da je to bila prva verzija Windows-a koja se isporučuje sa Internet Explorer-om, već je uvela i elemente koji su postali glavna komponenta Windows-a u narednim decenijama. Čak i dan danas možete osjetiti efekte Windowsa 95 u svim Microsoftovim proizvodima.

Start meni, traka zadataka i internet

Ne šalim se kada kažem da je Windows 95 uveo funkcije koje su postale glavne komponente mnogih budućih Windows izdanja. Windows 95 je označio debi Start menija i trake zadataka, vjerovatno dvije najikoničnije funkcije u svakom izdanju Windowsa, čak i ako su se značajno promijenile tokom godina. Zapravo, koncept desktopa kakav poznajemo je predstavljen ovdje, jer je ovo izdanje također dodalo mogućnost povezivanja sa aplikacijama na glavnom ekranu.Traka zadataka dala je korisnicima novi način upravljanja svojim otvorenim prozorima tako što ih sve vidi na dnu ekrana, omogućavajući korisnicima da prelaze između prozora klikom na njihove oznake, kao i da ih lakše minimiziraju i vraćaju. Originalna implementacija trake zadataka nije uključivala stvari kao što su zakačene stavke ili grupisanje prozora, ali je osnovna premisa bila slična onome što znamo danas. Čak je uključivao i podešavanja poput kontrole jačine zvuka u donjem desnom uglu.

Start meni je, s druge strane, postao lansirna ploča za aplikacije i alate na vašem računaru . To je olakšalo pronalaženje svih instaliranih softvera na računaru. U to vrijeme, Start meni je bio prilično drugačiji, jednostavno vam je davao navigacijski meni kako biste mogli dobiti programe i dokumente na svom računaru. Kasnije verzije bi uvele oblast sa vašim najčešće korišćenim programima, kao i mogućnost zakačenja i reorganizacije stavki.

Naravno, još jedan veliki vrhunac Windowsa 95 je to što je prvi put došao sa Internet Explorerom, ali ne odmah. Internet Explorer 1.0 bio je dio paketa dodataka. Kasnije ažuriranje, nazvano Windows 95 OEM Service Release 1, Microsoft je počeo da se uključuje u Internet Explorer 2.0, koji je i dalje bio baziran na Spyglass Mosaic-u. Kasnije, sa OEM Service Release 2, Internet Explorer 3.0 je postao samostalna stvar i na kraju je postao najpopularniji pretraživač na svijetu prije nego što je pao u opskurnost i zamijenjen sa Microsoft Edge.

Ni to još uvijek nije sve. File Explorer, Control Panel i funkcije kao što je AutoRun uvedene su u Windows 95.

Spajanje MS-DOS-a i Windows NT-a

Windows 95 je također bio značajan jer je to bilo prvo izdanje Windowsa koje je uklonilo razliku između MS-DOS-a i Windows NT-a za krajnje korisnike. Windows je rođen kao GUI za MS-DOS, ali je kasnije kompanija razvila novi kernel pod nazivom Windows NT (koji je prvobitno značio Nova tehnologija). Međutim, zbog problema s kompatibilnošću, Microsoft je izdao nekoliko verzija Windows-a koje su dolazile i u MS-DOS-u i u Windows NT-u.

Windows 95 je ovo promenio uključivanjem verzije MS-DOS-a sa izdanjem Windows NT, omogućavajući korisnicima da pokreću 16-bitne aplikacije u ovom 32-bitnom operativnom sistemu kroz sloj kompatibilnosti. Također je bilo moguće pokrenuti se direktno u MS-DOS i potpuno se odreći korisničkog sučelja Windows 95.

Windows 95 je postavio temelje za Windows kakav danas poznajemo

Iako biste mogli tvrditi da je svako izdanje Windowsa u određenoj mjeri postavilo temelje za buduća izdanja, Windows 95 je posebno poznat po uvođenju nekih od najvažnijih koncepata OS-a, kao što su traka zadataka i Start meni. Gotovo da je nezamislivo za većinu ljudi da operativnom sistemu nedostaju ovi elementi, a možemo ih u određenoj mjeri vidjeti čak i na konkurentskim platformama kao što su distribucije zasnovane na Linuxu, macOS, pa čak i Android. Osim toga, Windows NT kernel je i danas jezgro Windowsa 11 (sa brojnim ažuriranjima tokom godina), tako da je jasno da je Windows 95 odigrao glavnu ulogu u oblikovanju operativnog sistema koji poznajemo i (uglavnom) volimo.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles