Skip to content

Pomoć mljekarima: Francuski startup Fairme razvio robote koji proizvode jogurte i sireve

pomoc-mljekarima:-francuski-startup-fairme-razvio-robote-koji-proizvode-jogurte-i-sireve

Start-up plaća premium cijenu za sirovinu (mlijeko), a zatim uzima dogovoreni postotak od prodaje krajnjih proizvoda kupcima

Iako je mljekarima, zbog veće marže, isplativije prodavati sireve i jogurte nego mlijeko po veleprodajnim cijenama, mnogima nedostaje vještina, radne snage, opreme, prostora, ali i vremena kako bi svoju sirovinu pretvorili u finalni, komercijalni proizvod. No, francuski start-up Fairme nudi rješenje. I to visoko-tehnološko. Naime, kompanija je razvila AI rješenja i robote koji će odraditi posao za mljekare. Kako bi svoje maslace, jogurte i sireve proizvodili bez brige i pameti, Fairme planira svoje male pogone ili, kako ih zovu, ateljee postaviti na samim farmama. Iza nečega što nalikuje jednostavnoj drvenoj šupi krije se visoko-tehnološki proizvodni pogon koji uz pomoć posebnih pumpi prima mlijeko, ali i narudžbe kupaca. Potpuno je automatiziran te proizvodi i pakira jogurt, meki sir, sladolede, ali i mlijeko.

Inovacija mjeseca

Kako piše portal Trendwatcher, Fairme upravlja čitavim procesom, od proizvodnje do isporuke i to bez pomoći farmera, odnosno mljekara. Start-up plaća premium cijenu za sirovinu (mlijeko), a zatim uzima dogovoreni postotak od prodaje krajnjih proizvoda kupcima. Fairmeu su dodijeljena sredstva kroz France 2030, program vrijedan 54 milijarde dolara koji se ulažu u projekte namijenjene rješavanju ekoloških i društvenih izazova. Jedna od šest točaka programa je promicanje ‘treće poljoprivredne revolucije, s prehrambenim lancima koji poštuju bio-raznolikost i razvijaju inteligentnu agro-opremu‘. Projekt Fairmea je trenutno u fazi testiranja, a ove godine planiraju u potpunosti završiti deset ateljea, a tijekom 2024. još stotinu.


poslovnenovine.ba

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept