Skip to content

Povratak u budućnost: Digitalni potpis kao prekretnica u poslovanju u BiH

povratak-u-buducnost:-digitalni-potpis-kao-prekretnica-u-poslovanju-u-bih

Digitalizacija poslovnih procesa postaje imperativ u modernom svijetu, a centralna tačka te revolucije je digitalni potpis. Bosna i Hercegovina, sa svojim oscilacijama između težnje modernizaciji i privrženosti tradiciji, stoji pred izazovom: kako usvojiti i implementirati ovu tehnologiju u svom poslovnom okruženju? I dok su neki segmenti društva već prihvatili prednosti digitalnog potpisa, postoji li sistemska spremnost za potpunu digitalizaciju poslovnih procesa, počevši od samog potpisa?

S obzirom na to da je tehnička infrastruktura za primjenu digitalnog potpisa prisutna, a zakonski okvir još uvijek traži svoj konačni oblik, postavlja se pitanje: Da li je BiH spremna za potpunu transformaciju koju donosi digitalni potpis?

U svjetlu postavljenih pitanja s kojima se BiH suočava, NetWork 11 konferencija, koja će se održati od 18. do 20. oktobra u Grand Hotelu Neum, donosi posebno zanimljivu panel diskusiju. Panel je naslovljen “Povratak u budućnost: Kako digitalni potpis mijenja poslovanje u BiH?” i realizira se pod pokroviteljstvom eCommerce asocijacije u BiH. Kroz ovu diskusiju, stručnjaci iz različitih oblasti pružit će sveobuhvatne uvide u svijet digitalnog potpisa, njegove prednosti, ali i izazove koji stoje pred BiH.

Aleksandar Mastilović, konsultant za ICT, Cybersecurity & Smart Cities, moderirat će panel. Njegova ekspertiza i analitičke sposobnosti obećavaju diskusiju koja će pružiti učesnicima dragocjene uvide i saznanja koja mogu direktno unaprijediti njihovo razumijevanje i primjenu digitalnog potpisa u praksi.

Učešće u panelu uzet će:

  • Amela Muftić, CEO Halcom-a, koja će pružiti uvide o tehničkim i sigurnosnim aspektima digitalnog potpisa.
  • Merima Čarković-Karasalihović, advokatica i članica Uprave eCommerce asocijacije u BiH, pružit će ekspertske uvide u zakonodavne aspekte i izazove vezane za digitalni potpis u BiH.
  • Almedin Kadrić, direktor Penny plus i Penny marketa, predstavit će kako kompanije vide i adaptiraju ovu novu tehnologiju.
  • Stipo Sumić, ekspert za Digital Trust Services – IT Sistemi Hrvatska, ponudit će uvide u najbolje prakse iz regije.
  • Srđan Ožegović, član Uprave ProCredit Bank, razgovarat će o implementaciji digitalnog potpisa u bankarskom sektoru.

Očekuju se razgovori i diskusije koje će razmotriti trenutno stanje digitalnog potpisa u BiH, istražujući izazove i prepreke na putu njegove potpune implementacije. Osim toga, fokus će biti na edukaciji i podizanju svijesti o prednostima digitalnog potpisa, nudeći uvide iz regije i šire. “Povratak u budućnost” neće biti samo naziv panela, već i prilika za prisutne da vide kako digitalni potpis može preobraziti poslovnu scenu u BiH, postavljajući temelje za transparentniji i ekonomski snažniji poslovni ambijent. Kroz ovu vitalnu diskusiju, prisutni će biti upućeni u proces koji vodi ka potpunoj digitalizaciji potpisivanja, označavajući ključne korake prema digitalnom preoblikovanju u BiH.

Za sve one koji žele biti dio ovog izuzetnog događaja, napomena da su regularne kotizacije u prodaji do 9.10.2023. a za grupne prijave obezbjeđeni su popusti. Sve najnovije informacije mogu se pronaći na službenoj stranici konferencije: www.networkkonferencija.ba te na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn


poslovnenovine.ba

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept