Skip to content

SAP u trećem tromjesečju podigao prihode za 15 posto

Njemački softverski div SAP u trećem tromjesečju 2022. povećao je prihode za 15 posto na godišnjoj razini, na 7,84 milijarde eura, uz rast prihoda od oblaka za 38 posto, na 3,29 milijardi eura, što predstavlja 42 posto ukupnih prihoda. U prvom tromjesečju udio prihoda od oblaka iznosio je 40 posto, a u drugom 41 posto.

“Klijenti od nas traže da im pomognemo da svoje poslovanje prilagode budućnosti. Naša rješenja u oblaku su odgovor. Njihovo povjerenje u SAP odražava se u našem ubrzanom rastu u segmentu usluga u oblaku. Uz stalan udio prihoda koji premašuje 80 posto, jasno je da je naša transformacija dosegla važnu točku preokreta, utirući put za nastavak rasta u budućnosti”, rekao je izvršni direktor SAP-a Christian Klein.

“Svi ključni pokazatelji u segmentu oblaka pokazuju snažan zamah isporuka u trećem tromjesečju. Nalazimo se na prekretnici u našem procesu transformacije, od koje očekujemo da će rezultirati ubrzanim rastom prihoda i dvoznamenkastog rasta operativne dobiti u 2023.”, rekao je financijski direktor Luka Mucić.

Utjecaj rata u Ukrajini procijenjen na 250 mil. eura

Utjecaj rata u Ukrajini procijenjen je na 250 milijuna eura na godišnjoj razini, nakon što se u prethodna dva kvartala procjenjivalo da će gubitak iznositi 300 milijuna eura. SAP je odlučio obustavio svoje poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji u ožujku ove godine, mjesec dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Gubitak prihoda posljedica je “nedostatka novih poslova i prekida postojećih poslova”, navodi se u financijskom izvješću.

Novinska agencija Reuters izvijestila je da SAP neće ispuniti rok za napuštanje Rusije jer nije pronašao kupca koji će preuzeti poslovanje u toj zemlji. Novinari Reutersa navode da su njihovi izvori potvrdili da je SAP “zatvorio svoje podatkovne centre i poslovanje u oblaku u Rusiji, ali još uvijek ima godišnje ugovore o održavanju koje mora ispuniti ili će se suočiti s pravnim rizicima”.

Navode i izjavu glasnogovornika SAP-a koji je rekao da je kompanija “značajno smanjila” broj zaposlenih u Rusiji s 1250 i da će do kraja godine tamo imati manje od 100 zaposlenih.

SAP preuzeo Askdatu

U financijskom izvješću navodi se da je SAP u trećem tromjesečju preuzeo Askdatu, startup tvrtku specijaliziranu za analitiku utemeljenu na pretraživanju. Askdata primjenjuje najsuvremeniju tehnologiju umjetne inteligencije za obradu govornog jezika, što korisnicima daje mogućnost da dobiju odgovore na bilo koje pitanje jednostavnim pretraživanjem. Korisnici mogu koristiti podatke na jednostavan način, bez posebne edukacije o korištenju analitičkog proizvoda, što im omogućuje da brzo dobiju maksimalne vrijednosti iz podataka.

Upravni odbor SAP-a objavio je također da će Dominik Asam iz Airbusa početkom ožujka 2023. naslijediti Luku Mucića na poziciji financijskog direktora kompanije. Mucić je u SAP-u proveo nešto više od četvrt stoljeća i bio je treći financijski direktor SAP-a u povijesti kompanije.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept